Składniki
2 filety dorsza (w oryginale powinien być pstrąg ale ma za dużo ości jak dla mnie)
5 liści kapusty włoskiej
5 pomidorków koktajlowych
Garstka startego sera żółtego
3 gałązki koperku
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
Sól morska gruboziarnista
Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Liście kapusty wrzucić na wrzątek na 3 minuty, wyjąc i wyciąć twarde miejsca. Filety ułożyć na liściach. Na każdym filecie ułożyć troszkę koperku, listek laurowy, posypać solą i pieprzem oraz wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawinąć każdego fileta w liście. W naczyniu żaroodpornym ułożyć listek kapusty a na nim położyć zawinięte w kapustę filety. Posypać ciupkę solą, pieprzem kolorowym i położyć kawałek koperku.
Piec pod przykryciem 20 minut. Zdjąć pokrywkę, położyć pomidorki pokrojone w połówki, posypać startym serem i piec kolejne 10-15 minut bez przykrycia.
Warto było spróbować tego przepisu, który wzięłam z "Kulinarnego atlasu świata" wydawanego kilka lat temu przez GW. Oczywiście przepis zmodyfikowałam na swoje potrzeby, niemniej to bardzo aromatyczna ryba, której wprost nie można się oprzeć! Podana w mojej ulubionej, delikatnej kapuście :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Można powiedzieć, że to trochę takie rybne gołąbki. Ale wygląda fajnie!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Rybne gołąbki :) Następne będę robiła z filetem bez ości żeby nie trzeba było się w tym tyle grzebać...
UsuńDzięki za odwiedziny ;)
Piękna, wiosenna, kolorowa potrawa! i do tego zdrowa... :D
OdpowiedzUsuńdzięki! ;)
UsuńSuper przepis, zapisuje sobie i w najblizszym czasie na pewno wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis, bo uwielbiam rybkę, a juz zabrakło mi pomysłów jak ja przyrządzać :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na:
http://verde-scuro.blogspot.com/
Bardzo lubię zapiekaną z warzywami rybę. Przepis wrzucam do ulubionych, żeby którego dnia zrobić :).
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)