Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

15.03.2012

na dietę ODTŁUSZCZONY HUMMUS

Składniki
2 szklanki ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki) 
4 łyżki oleju sezamowego
Sok z połowy cytryny
5 łyżek nasion sezamu
2 ząbki czosnku
na koniec
5 łyżek wody - może być to woda z puszki lub z gotowania
1/4 łyżeczki soli (może być więcej - według uznania)








Przygotowanie


W zależności od możliwości używamy blendera lub maszynki do mielenia. W przypadku drugim mielimy składniki kilkukrotnie pomiędzy ciecierzycę dodając olej, sok z cytryny, sezam i wyciśnięty czosnek. W przypadku blendera rzecz ma się prościej ponieważ możemy zblendować wszystko na raz. Niezależnie jednak od sposobu przygotowania wodę i sól dodajemy na końcu. Woda pomoże nam w otrzymaniu konsystencji pasty dlatego dodawajmy z umiarem i po każdej dodanej łyżce mieszajmy całość dokładnie. Nie chcemy przesadzić i zbytnio rozwodnić masy. Po otrzymaniu tego o co nam chodzi solimy i znów mieszamy i próbujemy. Hummus kupiony często jest dla mnie zbyt słony - Wy posólcie ile uważacie. No i pasta gotowa.
Zaproponowałam Wam hummus w wydaniu klasycznym, choć lekko odtłuszczony (woda zamiast oleju) to wcale nie traci w smaku! Do Was należą dalsze hummusowe kombinacje - 
możecie dorzucić do niego pomidory lub paprykę, bazylię lub tymianek, pieprz lub chili.  
Podawajcie z warzywami: ogórkiem, kapustą pekińską, lodową sałatą lub tradycyjnie z chlebem pita ;)


SMACZNEGO SIOSTRY!

1 komentarz:

  1. nie moge znalesc ciecierzycy w puszce nigdzie, dziw nad dziwy ;)

    ale pyyyycha musi byc

    OdpowiedzUsuń