Składniki
Jajko
2 garści rukoli
6 pieczarek
Świeży długi ogórek
Czerwona cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki - równomiernie z obu stron aby były pięknie złociste! Rukolę myjemy. Ogórka kroimy we wstążki. Sos to wymieszana łyżka oliwy z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Do półmiska na początek nakładamy rukolę, potem ogórki, potem zarumienione pieczarki i na koniec układamy kilka kawałków pokrojonej w talarki cebuli. Całość polewamy sosem. Teraz jajko - zagotowujemy wodę i wlewamy do garnczka stale gotując ale żeby nie bulgotała. Jajko wbijamy do miseczki i z miseczki wlewamy powoli na wrzątek. Gdy białko się zetnie wyjmujemy jajko i kładziemy na wierzch sałatki. Posypujemy jajko solą i pieprzem i podajemy póki cieplutkie!
Taka sałatka może wyglądać inaczej to przecież zależy od tego co macie w domu - ja akurat miałam takie warzywa. Głównym składnikiem jest to rozpływające się w ustach jajko. Bardzo lubię płynne żółtka i często kładę je sobie na sałatkach - polecam spróbować ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
świetna sałatka,blog idealny,przez przypadek sie tu dostałam,dlaczego tak późno:-)))) przepisy super zwłaszcza,że prawie cały czas wprowadzam jakieś diety a tu proszę.....
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na przyrządzenie jajka :)
zapraszam na mojego bloga:
verde-scuro.blogspot.com
Moje dzisiejsze śniadanko, mmm... pychotka
OdpowiedzUsuń