Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.03.2012

dietetyczne PLACKI z piekarnika


Składniki

  • 1 batat
  • 1 seler 
  • 2 jajka
  • przyprawić według upodobań, ja użyłam:
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego


Przygotowanie


Batata ścieramy na tarce na grubych oczkach. Selera ścieramy na małych oczkach. Do warzyw dodajemy resztę składników, mieszamy i łyżką nakładamy na papier do pieczenia. Formujemy placki - lepsze moim zdaniem były takie małe niż te duże. Pieczemy 20 minut na 180 stopni. GOTOWE.




Placki są smaczne - warzywne, lekko chrupiące. Myślę, że fajnie byłoby dodać do nich sos czosnkowy ja niestety miałam wczoraj tylko musztardę a pośpiech i głód nie pozwoliły plackom zaczekać na przygotowanie sosu...

SMACZNEGO SIOSTRY!

22 komentarze:

  1. mmm wygląda super smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ale Babka - potrafi prawić komplementy! ;)

      Usuń
  3. w Olsztynie nie mam kupić gdzie zakupić batatów - czym je lepiej zastapić: ziemniakiem czy marchewką??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że marchewka może się nie upiec do miękkości, chyba, że zatrzesz na drobnych oczkach - wtedy zastąp marchewką. W smaku również pozostaną bardzo podobne. Z ziemniakiem to już będą inne placki - i w smaku i w "dietetyczności" :)

      Usuń
  4. Wygladaja rewelacyjnie! Faktycznie fajnie by sie komponowaly z jakims jogurtowym dipem;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja Kachna, choć bez sosu też dały radę :)

      Usuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygladaja bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja dzisiaj podobne wlasnie jadlam ale z patelni ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jakie dokładnie? I z patelni beztłuszczowej?...muszę koniecznie taką mieć!

      Usuń
  8. Bardzo podobne placki pieczone robiła, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie. Dzięki, że do nas wpadasz - ja też podglądam ;)

      Usuń
  9. aaaaa kocham bataty a to będzie nieziemskie pewnie!!!
    jesteście wielkie, jak zawsze zresztą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stula, pomocy - pisałam do Ciebie już dwa razy - na fb i na maila, którego wzięłam z blogerowego profilu. Dostałaś jakąś?

      Usuń
    2. no i jak zawsze obrosłam w piórka po Twoim komentarzu! :):)

      Usuń
    3. Zrobiłam, jajko zastąpiłam kaszą manną i wodą. Jeśli odpowiednio się przyprawi (u mnie były ostre!), są bardzo smaczne.

      Usuń
  10. Usmażyłam na patelni posmarowanej olejem. Są bardzo dobre, sycące i smaczne. Polecam

    OdpowiedzUsuń