Składniki
Przygotowanie
Ser mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja swój przetarłam. Mieszamy go ze stewią, jajkiem i skrobią na gładką masę. Dodajemy otręby. W garnczku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski nabieramy łyżeczką i formujemy za pomocą drugiej łyżeczki. Obie mocząc po każdej klusce w zimnej wodzie. Wykładamy po 10 klusek i na gotującej się wodzie (ale nie bulgoczącej!) trzymamy 5-7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i kładziemy na talerz - każdy klusek oddzielnie. Możliwe, że ciut "obkruszy" się w gotowaniu ser lub otręby ale nie martwcie się - kluski zwiążą się i będą na tyle ścisłe, że dadzą się kroić.
- 500g białego sera 0% tłuszczu
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 6 łyżek otrębów owsianych
- 1 jajko
- 5ml stewii w płynie (lub inne słodzidło do smaku)
Przygotowanie
Ser mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja swój przetarłam. Mieszamy go ze stewią, jajkiem i skrobią na gładką masę. Dodajemy otręby. W garnczku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski nabieramy łyżeczką i formujemy za pomocą drugiej łyżeczki. Obie mocząc po każdej klusce w zimnej wodzie. Wykładamy po 10 klusek i na gotującej się wodzie (ale nie bulgoczącej!) trzymamy 5-7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i kładziemy na talerz - każdy klusek oddzielnie. Możliwe, że ciut "obkruszy" się w gotowaniu ser lub otręby ale nie martwcie się - kluski zwiążą się i będą na tyle ścisłe, że dadzą się kroić.
Z podanej ilości wyszło mi 30 słodkich chmurek...coś w rodzaju słodkich gnocchi lub naszych leniwych ;) Słodycz dodałam do ciasta ponieważ na diecie nie będę sobie sypać ich cukrem. W smaku są lekkie jak chmurki właśnie a jednocześnie na tyle "kluskowate", że można je gryźć i kroić. Zajadałam z odrobiną jogurtu naturalnego.
Leniwe pierogi dokładnie według życzenia naszej fanki Wiktorii!
SMACZNEGO SIOSTRY!
ja zrobię w niedziele! już się nie mogę doczekać
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Poproszę jedno, albo dwa :). Pycha :).
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie robiłam podobne ale ze szpinakiem, nie na słodko. Ale obie werje kocham :))
OdpowiedzUsuńBosko:). Szykuje się smakowity weekend :D. Dzięki! - Wiktoria
OdpowiedzUsuńSmacznego!
Usuńjadłam je!!! niech wszyscy mi zazdroszczą ;-) są boskie!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne, super przepis.
OdpowiedzUsuńCzy skrobię kukurydzianą moge zastąpić mąką kukurydzianą, lub czymś innym?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej możesz. Można użyć też mąki pszennej, żytniej czy jeszcze innej i dla przepisu to nie ma różnicy. Różnica jest tylko w składnikach dozwolonych na konkretnej diecie ;)
Usuńdziś je zrobię na kolację :) zapraszam do mnie ania-gotuje.blog.pl/
OdpowiedzUsuńNie wyszły tak ładne jak na zdjęciu ale uwierzcie, są pycha! Madzia
OdpowiedzUsuńidealne ;D
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńA gdzie kupię twaróg z 0% tłuszczu ?
Dla mnie to żaden problem - kupię taki w niemal każdym sklepie. Gdzie mieszkasz?
Usuńczy mozna zamienic skrobie kukurydziana na cos innego (tylko wlasnie na co), a słodzika na zwykly cukier?
OdpowiedzUsuńwszystko można zmienić. słodzik na cukier, fruktozę czy stewię albo inne jeszcze słodzidło. skrobię na mąkę albo zmielone płatki owsiane. Kombinuj! ;)
UsuńWitam, zrobiłam sobie coś takiego na obiad i by pyszne :)Z lenistwa nie mieliłam sera / nie przecierałam przez sitko, zamiast skrobi dodałam więcej otrębów , no i nie bawiłam się łyżkami a zrobiłam normalne kluski. Wyszło pysznie i smacznie :) Polałam jogurtem naturalnym , troszeczkę posłodzonym, ale nie słodziłam klusek(taka mała zmiana w przepisie). Pozdrawiam zocha :)
OdpowiedzUsuńskrobia kukurydziana i otręby są zakazane w pierwszej fazie SB.
OdpowiedzUsuń