Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

10.02.2012

SŁODKIE SEROWE CHMURKI dla Wiktorii ;)

Składniki

  • 500g białego sera 0% tłuszczu 
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 5ml stewii w płynie (lub inne słodzidło do smaku)











Przygotowanie


Ser mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja swój przetarłam. Mieszamy go ze stewią, jajkiem i skrobią na gładką masę. Dodajemy otręby. W garnczku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski nabieramy łyżeczką i formujemy za pomocą drugiej łyżeczki. Obie mocząc po każdej klusce w zimnej wodzie. Wykładamy po 10 klusek i na gotującej się wodzie (ale nie bulgoczącej!) trzymamy 5-7 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i kładziemy na talerz - każdy klusek oddzielnie. Możliwe, że ciut "obkruszy" się w gotowaniu ser lub otręby ale nie martwcie się - kluski zwiążą się i będą na tyle ścisłe, że dadzą się kroić. 




Z podanej ilości wyszło mi 30 słodkich chmurek...coś w rodzaju słodkich gnocchi lub naszych leniwych ;) Słodycz dodałam do ciasta ponieważ na diecie nie będę sobie sypać ich cukrem. W smaku są lekkie jak chmurki właśnie a jednocześnie na tyle "kluskowate", że można je gryźć i kroić. Zajadałam z odrobiną jogurtu naturalnego.

Leniwe pierogi dokładnie według życzenia naszej fanki Wiktorii!

SMACZNEGO SIOSTRY!

18 komentarzy:

  1. ja zrobię w niedziele! już się nie mogę doczekać

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie. Poproszę jedno, albo dwa :). Pycha :).

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja wlasnie robiłam podobne ale ze szpinakiem, nie na słodko. Ale obie werje kocham :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko:). Szykuje się smakowity weekend :D. Dzięki! - Wiktoria

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam je!!! niech wszyscy mi zazdroszczą ;-) są boskie!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły pyszne, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy skrobię kukurydzianą moge zastąpić mąką kukurydzianą, lub czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej możesz. Można użyć też mąki pszennej, żytniej czy jeszcze innej i dla przepisu to nie ma różnicy. Różnica jest tylko w składnikach dozwolonych na konkretnej diecie ;)

      Usuń
  8. dziś je zrobię na kolację :) zapraszam do mnie ania-gotuje.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wyszły tak ładne jak na zdjęciu ale uwierzcie, są pycha! Madzia

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam

    A gdzie kupię twaróg z 0% tłuszczu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to żaden problem - kupię taki w niemal każdym sklepie. Gdzie mieszkasz?

      Usuń
  11. czy mozna zamienic skrobie kukurydziana na cos innego (tylko wlasnie na co), a słodzika na zwykly cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko można zmienić. słodzik na cukier, fruktozę czy stewię albo inne jeszcze słodzidło. skrobię na mąkę albo zmielone płatki owsiane. Kombinuj! ;)

      Usuń
  12. Witam, zrobiłam sobie coś takiego na obiad i by pyszne :)Z lenistwa nie mieliłam sera / nie przecierałam przez sitko, zamiast skrobi dodałam więcej otrębów , no i nie bawiłam się łyżkami a zrobiłam normalne kluski. Wyszło pysznie i smacznie :) Polałam jogurtem naturalnym , troszeczkę posłodzonym, ale nie słodziłam klusek(taka mała zmiana w przepisie). Pozdrawiam zocha :)

    OdpowiedzUsuń
  13. skrobia kukurydziana i otręby są zakazane w pierwszej fazie SB.

    OdpowiedzUsuń