Składniki
Kilka plasterków sera tofu
Jajko
Kilka małych pieczarek (może 6)
Pół cebuli
Kilka łyżeczek sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej sezamowy)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
Przygotowanie
Pieczarki umyć lub obrać i pokroić na połówki. Cebulę poszatkować. Rozgrzać oliwę i przysmażać aż się lekko zarumieni. Potem dolać ciut wody (tak na samo dno dosłownie) i na niewielkim ogniu podduszać jeszcze aż pieczarki puszczą wodą i zmiękną.
Jednocześnie przygotowywać tofu - przyprawić papryką, solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i sezamie i podsmażać na oddzielnej patelni.
Podawać razem na ryżu, makaronie lub z tym co lubimy :)
Kilka plasterków sera tofu
Jajko
Kilka małych pieczarek (może 6)
Pół cebuli
Kilka łyżeczek sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej sezamowy)
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Sól, pieprz i inne przyprawy do smaku
Przygotowanie
Pieczarki umyć lub obrać i pokroić na połówki. Cebulę poszatkować. Rozgrzać oliwę i przysmażać aż się lekko zarumieni. Potem dolać ciut wody (tak na samo dno dosłownie) i na niewielkim ogniu podduszać jeszcze aż pieczarki puszczą wodą i zmiękną.
Jednocześnie przygotowywać tofu - przyprawić papryką, solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i sezamie i podsmażać na oddzielnej patelni.
Podawać razem na ryżu, makaronie lub z tym co lubimy :)
Ja jadłam z puree z brokułów. Przygotowałam je z ugotowanych brokułów z łyżką jogurtu naturalnego. Całość posypałam suszonym koperkiem.
Tofu mi smakowało, choć następnym razem przyprawię nieco bardziej - jeśli lubicie wyraziste smaki to nie żałujcie przypraw!
SMACZNEGO SIOSTRY!
a wyglada jak ryba :P
OdpowiedzUsuńolcia
ale świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa, jak smakuje.
a zastanawiałam się co zrobic z tofu ^^
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:). A jakie tofu polecasz? Podobno Polsojowskie jest najlepsze?
OdpowiedzUsuń