Składniki
ilość na 7 bułeczek
- 200ml puree z fasoli (u mnie biała)
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu
- 6 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka koperku suszonego
- 1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie
Płatki moczymy w jogurcie. Resztę składników mieszamy na jednolitą masę a potem dodajemy płatki z jogurtem. Mieszamy i pieczemy w foremce do muffinek na 180 stopni przez 25-30 minut.
Bułeczki przypominają pieczywo razowe - są bardziej zbite od tych z samej fasoli. Nie są też takie wilgotne. Eksperymenty się opłacają a pieczywo bez mąki jest coraz doskonalsze!
SMACZNEGO SIOSTRY!
cudowne, cudowne!
OdpowiedzUsuńkoniecznie zapisuję przepis. genialny jest ;]
Pozdrawiam!
Pieczywa z fasolą jeszcze nie jadłam. Na pewno smakuje wybornie. Ciekawy pomysł :).
OdpowiedzUsuńJak zrobić dobre puree z fasoli? Bo z chęcią bym coś pokombinowała z Twoim przepisem :)
OdpowiedzUsuńJa mielę fasolę w maszynce do mięsa. Puree wychodzi idealnie!
Usuńja dla odmiany blenduję fasolę.
OdpowiedzUsuńwytrawnie naprawde ;D
OdpowiedzUsuńGdzie ja szukałam do tej pory inspiracji? Rewelacyjny blog, od dziś mój ulubiony!
OdpowiedzUsuńCudnie - gotujemy więc razem :)
UsuńWitam serdecznie! Wspaniały blog- gratuluję. Upiekłam właśnie te bułeczki z fasolą. Pięknie urosły, w smaku są przepyszne, ale po upieczeniu za nic w świecie nie mogłam je wyciągnąć z foremek, mimo iż przed pieczeniem wysmarowałam je oliwą. Czym smarować i ewentualnie posypywać foremki, by bułeczki ładnie od nich odchodziły?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Renia
Pani Reniu!
UsuńBardzo dziękuję i miło mi, że bułeczki smakują. Ja korzystam z foremek sylikonowych i absolutnie niczym nie smaruję.
Pozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź. W takim razie czeka mnie kolejny zakup.
OdpowiedzUsuń... a mam pytanko, może dla niektórych oczywiste, ale z ilu puszek fasoli otrzymuje sie 200ml puree? Serdeczne dzięki i pozdrowienia walentynkpowe jeszcze :)
OdpowiedzUsuńZ jednej wychodzi okolo 190g wiec bezpiecznie jest zmielic dwie:-)
UsuńAniu, bardzo dziękuje za odpowiedź :-). Pozdrawiam serdecznie, Aga
OdpowiedzUsuńjakiego jogurtu użyć? naturalnego 0%? i ile kcal ma jedna taka bułeczka?
OdpowiedzUsuń