Dietetycznie Siostro!

14.01.2012

jak można jeść NORI na I FAZIE SB?

Składniki


Na 2 "maki"



  • 2 płaty glonów nori 
  • 40dkg brukselki
  • Czerwona papryka
  • Kiszony ogórek
  • 4 pałki surimi
  • 2 łyżeczki wasabi w proszku lub łyżeczka gotowej pasty
  • Sos sojowy
  • 1 łyżka majonezu light
  • sól, pieprz do smaku



Przygotowanie


Brukselkę gotujemy na parze, przekrojoną w połówki przez 20 minut. Potem ją traktujemy ugniataczką do ziemniaków i mieszamy z łyżką majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Paprykę i ogórka kroimy w paseczki. Przygotowujemy wasabi. Na nori rozkładamy pastę z brukselki, smarujemy wzdłuż wasabi, nakładamy surimi i warzywa i zawijamy jak sushi maki. 




W ostatni wtorek w programie Żołądek czy rozsądek? przypomniano mi jak wiele cennych składników zawierają glony nori więc postanowiłam je jakoś wykorzystać na pierwszej fazie SB, na której wylądowałam po świątecznej przerwie od diet (przerwie, która trwała 4 tygodnie ;) ). Udało się i myślę, że tym prostym sposobem można mieszać różne warzywa dozwolone na I fazie. 
Smakowało fajnie - zajadałam oczywiście maczając w sosie sojowym :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

2 komentarze:

  1. Pomysł cudny! Chociaż ta brukselka mnie zastanawia i tak sobie myślę, czym jeszcze można by zastąpić ryż...

    OdpowiedzUsuń
  2. ja lubię brukselkę :) a myślę, że mógłby być jeszcze kalafior, brokuły, por albo po prostu jakaś warzywna mieszanka "spięta" łyżką majonezu lub jogurtu...albo z koncentratem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń