stycznia 01, 2012

DIETA SOUTH BEACH



Dieta SB składa się z trzech faz:

I FAZA to najostrzejsza i najkrótsza faza tej diety, trwa 2 tygodnie. Wskazana jest tym wszystkim którzy mają dużą nadwagę i napady głodu z którymi sobie nie radzą. Podczas tej fazy chudniemy szybko i stabilizujemy stężenie glukozy we krwi.

II FAZA następuje po I lub dotyczy tych z nas które chcą zrzucić tylko kilka kilogramów. Masa ciała spada nadal, chociaż nie tak szybko jak w fazie I, ale pozwala trwale schudnąć i nauczyć się odżywiać zdrowo.

III FAZA jest dla tych z nas, które osiągnęły upragnioną wagę i jest przepisem na resztę życia.

Zachęcam wszystkich do przeczytania książki dra. Arthura Agatstona, profesora kardiologii. Człowieka, który w nowatorski sposób spojrzał na odchudzanie i potraktował osoby walczące z kilogramami całościowo, zadbał nie tylko o zrzucanie zbędnych kilogramów ale także o samopoczucie, zdrowy rozsądek, psychikę i przyszłość wszystkich "już schudniętych".

Dla tych którzy jeszcze nie kupili książki zamieszczam (na zachętę) listę produktów dozwolonych w I i II fazie odchudzania. O III fazie przeczytajcie w książce.

PRODUKTY DOZWOLONE W I FAZIE
Wołowina, chude części tj:
·   dolna krzyżowa
·   ligawa
·   łata
·   krzyżowa
·   polędwica
·   rostbef
·   skrzydło (choć osobiście nie wiem,   która to cześć)
·   dolna i górna zrazowa
Drób, bez skóry:
·   kurka kornwalijska (?)
·   pierś z kurczaka i indyka, także mielona
·   niskotłuszczowe parówki z indyka (3-6 g tłuszczu w 60 gramach parówek)
Owoce morza:
·   wszystkie rodzaje ryb i skorupiaków
·   kawior
·   sashimi
Wieprzowina:
·   chudy schab (również wędzony)
·   polędwica
·   szynka (surowa i gotowana)
Cielęcina:
·   górka
·   nerkówka (?)
·   udziec
Jagnięcina, bez widocznego tłuszczu:
·   comber
·   udziec
Wędliny, tylko beztłuszczowe lub z niską zawartością tłuszczu, tj:
·   pieczona wołowina
·   szynka gotowana lub wędzona
Sojowe substytuty mięsa - takie, które mają najwyżej 6 g tłuszczu na porcję o wadze 60-90 g.

Sery, beztłuszczowe lub o obniżonej zawartości tłuszczu (6g/30g):
·   chedar
·   feta 
·   mozzarella
·   parmezan
·   ricotta
·   ser z niebieską pleśnią (nie ma go odtłuszczonego więc można go jeść ale rzadko)
·   twarożek do 2% tłuszczu

Jajka

Produkty mleczne, wszystkie są beztłuszczowe lub max do 2% tłuszczu:
·   do 2 szklanek jogurtu naturalnego 
·   jogurt grecki beztłuszczowy
·   maślanka
·   mleko
·   mleko sojowe (nawet waniliowa ale   max 4g tłuszczu na 230 g)
Rośliny strączkowe, świeże, mrożone lub puszkowane bez cukru, max 1/2 szkl dziennie :
·   fasola
·   bób
·   ciecierzyca
·   soja
·   fasola czarne oczko
·   groch 
·   soczewica
Warzywa,  świeże, mrożone lub puszkowane bez cukru, min 2 szkl dziennie:
·   bakłażan
·   boćwina
·   brokuł
·   brukselka
·   cebula
·   czosnek
·   dynia (cukinia, kabaczek, makaronowa)
endywia
·   fasolka szparagowa
·   fenkuł
·   groszek bezłykowy
·   grzyby WSZYSTKIE
·   jarmuż
·   ziemniak meksykański (chyba w Polsce nie ma)
·   kalafior
·   kalarepa
·   kapary
·   kapusta
·   karczochy
·   kiełki
·   ogórki wszelkie
·   papryka
·   pomidory
·   por
·   rabarbar
·   rucola
·   radicchio
·   rzodkiewki
·   sałata
·   seler 
·   szalotka
·   szczypior
·   szparagi
·   szpinak
·   soki pomidorowe i warzywne bez cukru

Orzechy i nasiona:
·   migdały - 15 szt
·   nasiona sezamu - 3 łyżki
·   nasiona słonecznika - 3 łyżki
·   nasiona soi - 1/4 szklanki
·   orzechy brazylijskie - 4 szt
·   orzechy laskowe - 25 szt
·   orzechy makadamii - 8 szt
·   orzechy nerkowca - 15 szt
·   orzechy pekan - 15 szt
·   orzechy włoskie - 15 szt
·   orzechy pistacjowe - 30 szt
·   siemię lniane - 3 łyżki
Tłuszcze i oleje, 2 łyżki dziennie:
·   olej rzepakowy (canola)
·   oliwa z oliwek (extra virgin)
·   kukurydziany
·   lniany
·   sezamowy
·   słonecznikowy
·   sojowy
·   winogronowy
·   avocado (1/3 całego to jak 1 łyżka oleju)
·   margaryna bez bez TRANS - 2 łyżki
·   majonez niskotłuszczowy - 2 łyżki
·   oliwki (15 szt to 1/2 łyżki oleju)
Dodatki i przyprawy - oczywiście bez cukru:
·   chrzan
·   bulion
·   kawa espresso
·   mleko kokosowe light
·   olejki aromatyczne
·   pieprz
·   salsa
·   sok z cytryny i limonki
·   tłuszcz w sprayu
·   sos sojowy - 1/2 łyżki
Słodkości - max 75 - 100 kilokalorii dziennie:
·   czekolada w proszku bez cukru
·   dżemy i galaretki owocowe bez cukru
·   guma do żucia bez cukru
·   kakao niesłodzone
·   lody wodne bez cukru
·   fruktoza
·   sacharyna
·   słodzik 
·   landrynki bez cukru
Napoje:
·   herbaty ziołowe i zwykłe
·   kawa
·   napoje z kofeina i gazowane bez cukru ale z umiarem



PRODUKTY ZABRONIONE W I FAZIE
  • tłuste mięsa (mostek, żeberka, wątróbka, gęsi, kaczki, ciemne mięso z kurczaka i indyka, boczek, skóra)
  • tłusty nabiał (powyżej 2% tłuszczu i lody)
  • sery pełnotłuste
  • owoce i soki owocowe
  • warzywa tj: buraki, dynia olbrzymia, kukurydza, marchew, rzepa, zielony groszek i ziemniaki)
  • skrobia (pieczywo, makaron, owsianka, płatki zbożowe, ryż)
  • napoje pełnotłuste i słodzone
  • alkohol

I to tyle jeżeli chodzi o I fazę

W II fazie możemy jeść wszystkie produkty z fazy I oraz poniższe:

PRODUKTY DO PONOWNEGO WŁĄCZENIA DO DIETY

Mięso:
- parówki niskotłuszczowe – raz w tygodniu
- ja dołożyłam mięso z kurczaka całego (bez skóry)

Owoce:
Zaczynamy od 1 porcji dziennie, stopniowo zwiększając ją do 3 porcji (szczegółowy opis znajdziecie w książce.
- agrest – ¾ szkl
- banan – 1 śrdni ok. 115 g
- borówki amerykańskie – ¾ szkl
- Brzoskwinia – 1 średnia
- Grejpfrut – ½
- Gruszka – 1 średnia
- jabłko – 1 małe lub 5 krążków suszonego
- kiwi – 1
- klementynki – 1
- maliny – ¾ szkl
- Mandarynki – 2
- mango – ½ średniego
- morele – 4 świeże lub 7 suszonych
- granat – 1
- nektarynki – 1 mała
- papaja – 1 mała
- pomarańcza – 1 średnia
- suszone śliwki – 4

- śliwki – 2
- truskawki – ¾ szkl
- winogrona – 15
- wiśnie i czereśnie – 12
- jeżyny i żurawina – ¾ szkl

Warzywa:
- groszek zielony – ½ szkl
- marchew – ½ szkl
Ja czasem zjadam trochę buraków ćwikłowych

Produkty mleczne:
Dziennie 2-3 szklanki łącznie z jogurtami – unikamy jogurtów z syropem kukurydzianym

Produkty pełnoziarniste i warzywa o dużej zawartości skrobi.
Zaczynamy od 1 porcji i zwiększamy ich liczbę do 3-4 dziennie. Więcej informacji jest w książce.:
- bajgle z pełnego ziarna – 30g
- Dynia olbrzymia – ¾ szkl
- dynia piżmowa – ¾ szkl
- jęczmień – ½ szkl ugotowanego
- kasza gryczana – ½ szkl ugotowanej
- krakersy pełnoziarniste –
ale bez tłuszczy trans
- kuskus z pełnego ziarna pszenicy – ½ szkl ugotowanej
- makaron gryczany – ¾ szkl ugotowanego
- makaron pszenny pełnoziarnisty – ½ szkl ugotowanego
- makaron ryżowy i sojowe – ½ szkl ugotowanego
- mąka – orkiszowa, pszenne z pełnego ziarna, sojowa
- pieczywo – 30 g z pełnego ziarna
- płatki zbożowe na ciepło – z pełnego ziarna, NIE błyskawiczne
- płatki zbożowe na zimno – bezcukrowe z dużą zawartością błonnika
- popcorn – prażony powietrzem lub w mikrofali bez tłuszczów trans lub na patelni z olejem rzepakowym
- ryż (basmati, brązowy, dziki, proboiled) – ½ szkl ugotowanego
- ziemniak (słodki) – 1 mały

Specjalne przysmaki:
- czekolada (deserowa lub gorzka) – 30 g
- piwo Ligot – 0, 35 l – rzadko!
Wino białe lub czerwone – 1-2 kieliszki po 120 ml


PRODUKTY W FAZIE II KTÓRYCH NALEŻY UNIKAĆ LUB JEŚĆ BARDZO RZADKO!!!!!
  • Pieczywo i ciasta z oczyszczonej mąki pszennej
  • Ciastka ryżowe
  • Makarony z białej mąki
  • Płatki kukurydziane
  • Ryż biały jaśminowy i kleisty
  • Ziemniaki białe
  • Owoce – ananas, arbuz, daktyle, figi, liczi, rodzynki
  • Soki owocowe i owoce z puszki
  • Warzywa – buraki, kukurydza cukrowa
  • Dżemy, galaretki i miód

Wszelkie informacje tu zamieszczone (poza kilkoma moimi komentarzami) pochodzą z książki dra. ARTHURA AGATSTONA profesora kardiologii - lidera światowej dietetyki, pt.: "Dieta south beach"  oraz "Dieta south beach turbo".


Przepisy


SOUTH BEACH I FAZA


SOUTH BEACH II FAZA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger