Składniki
Kilogram czerwonej cebuli
1 jabłko kwaśne
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki brązowego cukru
100 ml czerwonego wina półwytrawnego
200ml wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 listki laurowe
Przygotowanie
Cebulę poszatkować i podsmażyć na oliwie aż zmięknie. Wtedy wlać wino, wodę, dodać liście laurowe i cukier. Obrać jabłko i utrzeć na małych oczkach. Dodać do cebuli. Dusić na wolnym ogniu aż płyn wyparuje. Teraz dolać sok z cytryny, ocet balsamiczny i wsypać pieprz. Zamieszać i spróbować - PYCHA! :)
Kilogram czerwonej cebuli
1 jabłko kwaśne
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki brązowego cukru
100 ml czerwonego wina półwytrawnego
200ml wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 listki laurowe
Przygotowanie
Cebulę poszatkować i podsmażyć na oliwie aż zmięknie. Wtedy wlać wino, wodę, dodać liście laurowe i cukier. Obrać jabłko i utrzeć na małych oczkach. Dodać do cebuli. Dusić na wolnym ogniu aż płyn wyparuje. Teraz dolać sok z cytryny, ocet balsamiczny i wsypać pieprz. Zamieszać i spróbować - PYCHA! :)
Przepis wzięłam STĄD ale ciut go zmieniłam "pod siebie". Teraz ta cebulka smakuje mi i na zimno i na ciepło. Na zimno na chleb, kawałek mięsa czy nawet na paprykę. A na ciepło do kotleta czy innego mięsa.
A jak smakuje?
Słodko-Pieprznie :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale już od długiego czasu mam ochotę.
i chyba się w końcu skuszę i zrobię ;]
:> mmm podoba mi sie Siostro ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobne, ale bez jabłka i wina. Faktycznie dodatek do wszystkiego:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Wtedy u Liski zwróciłam na ten przepis uwagę a po Waszej modyfikacji to już na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń