Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

30.12.2011

SMAKOWITY DODATEK do wszystkiego!

Składniki
Kilogram czerwonej cebuli 
1 jabłko kwaśne
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki brązowego cukru
100 ml czerwonego wina półwytrawnego
200ml wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki białego pieprzu
3 listki laurowe




Przygotowanie


Cebulę poszatkować i podsmażyć na oliwie aż zmięknie. Wtedy wlać wino, wodę, dodać liście laurowe i cukier. Obrać jabłko i utrzeć na małych oczkach. Dodać do cebuli. Dusić na wolnym ogniu aż płyn wyparuje. Teraz dolać sok z cytryny, ocet balsamiczny i wsypać pieprz. Zamieszać i spróbować - PYCHA! :)




Przepis wzięłam STĄD ale ciut go zmieniłam "pod siebie". Teraz ta cebulka smakuje mi i na zimno i na ciepło. Na zimno na chleb, kawałek mięsa czy nawet na paprykę. A na ciepło do kotleta czy innego mięsa.
 A jak smakuje? 
Słodko-Pieprznie :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam.
    ale już od długiego czasu mam ochotę.
    i chyba się w końcu skuszę i zrobię ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. :> mmm podoba mi sie Siostro ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam bardzo podobne, ale bez jabłka i wina. Faktycznie dodatek do wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis do wypróbowania:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wtedy u Liski zwróciłam na ten przepis uwagę a po Waszej modyfikacji to już na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń