Składniki
"Ciasto" na roladę
- 4 jajka
- 30dkg pieczarek
- 1 pęczek szczypioru
- 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Farsz
- 1 serek biały, kremowy (u mnie kozi serek Le Chevre de Tradition, ponieważ akurat miałam go w lodówce jeszcze z prezentów od organizatorów degustacji "Wina i Sery"). Świetna byłaby też ricotta lub ser typu Bieluch. O ile ten ostatni to trzeba trochę dosolić.
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/8 łyżeczki pieprzu
Roszponka lub sałata masłowa
Przygotowanie
Pieczarki obieramy i podsmażamy na patelni. Dosypujemy pieprz i cebulę a na koniec wsypujemy posiekany szczypior. Odstawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek wsypujemy przestudzone pieczarki a potem mieszamy z białkami. Masę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanym oliwą. Pieczemy 10-15 minut na 180 stopni. Trzeba być czujnym, żeby się białko nie przypiekło - powinno być rumiane. Po upieczeniu pozostawiamy na wierzchu do ostygnięcia. Potem przerzucamy na kawałek folii aluminiowej.
Ser mieszamy z resztą składników na farsz.
Roszponkę płuczemy pod wodą. Jeśli używamy sałaty masłowej to trzeba ją pociąć lub porwać na mniejsze kawałki aby się potem lepiej kroiła w roladzie. Sałatę proponuję delikatną z uwagi na pomidorowy farsz i pieczarkowe "ciasto".
Na "ciasto" wykładamy farsz serowy a na farsz rozkładamy sałatę - po całości. Zwijamy delikatnie unosząc folię do góry - wtedy ciasto swobodnie opada i rolada się ładnie zawija. Zakręcamy roladę w folii i odkładamy na jakiś czas do lodówki żeby się w sobie skupiła. Myślę, że przynajmniej na godzinę.
Jak smakuje? - jest kremowa, aksamitna. Bardziej pomidorowa niż pieczarkowa. Kozi ser nadaje specyficznego, oryginalnego smaku - bardzo mi przypadł do gustu. Wszystko jest mięciutkie dlatego myślę, że warto podawać z chrupiącymi warzywami - ogórkiem, rzodkiewką czy papryką :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
brzmi i wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń