Składniki
- 6 jajek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu 0% tłuszczu bez cukru
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koperku suszonego
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
- 18 plasterków polędwicy (lub innej chudej wędliny)
- 2 nieduże pomidory
- 9 okrągłych płatów papieru ryżowego
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ugniatamy w misce ugniataczką do ziemniaków. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy pieprz, sól, koperek, wyciskamy czosnek. Mieszamy. Cebulkę szatkujemy i dodajemy do majonezowej masy. Wszystko mieszamy z jajkami. Pasta jajeczna gotowa. Teraz już zabieramy się za zawijanie sajgonek. Na talerz wylewamy ciepłą wodę i zanurzamy płatek papieru ryżowego na chwilę z obu stron. Teraz kładziemy papier na suchym talerzu, na to polędwica, pomidor w plasterkach, łyżka pasty, znów polędwica i zakręcamy sajgonkę (tak jak krokieta czy gołąbki). Z podanej ilości pasty wyszło mi 9 sajgonek.
To idealne śniadanie czy lunch do pracy. W moim przypadku idealnie sprawdza się "na podjadanie" :P
SMACZNEGO SIOSTRY!
ładne, proste i zapewne smaczne danie!! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, z chęcią zjadłabym taką sajgonkę.
OdpowiedzUsuńo takie sajgonki bym polubiła:).
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam taki fusion! Wywalę szynkę i zrobię też chyba taką polską sajgonkę :)
OdpowiedzUsuńbardzo przyjemne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na kolacje rewelacja, smakuje jak kanapka tylko że bez chleba, nigdy nie wykorzytsywałam papieru ryzowego w taki sposób ponieważ zawsze go smażyłam, czy to w sajgonkach itd.
OdpowiedzUsuńsuper! Fajnie wiedzieć, że przepisy się sprawdzają :)
UsuńSuper pomysł na śniadanie do szkoły. Już nie mam pojęcia co dawać synowi żeby nie marudził "znowu kanapka...." Pozdrawiam. Dorota
OdpowiedzUsuń