dla 4 osób
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mała cebula
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera (wielkości pietruszki)
- 1 mała papryka (u mnie czerwono-zielona)
- 125g rukoli
- 1/2 łyżeczki koperku suszonego
- 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 4 jajka na twardo
Przygotowanie
Pokrojone warzywa bez sałaty wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby jej poziom zrównał się z warzywami, wsypujemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Teraz dorzucamy rukolę i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Ostygniętą blendujemy. Podajemy na ciepło z jajkiem na twardo.
Zupa jest pikantna i wyraźnie czuć w niej kapustę. Bardzo mi smakowała z jajkiem na twardo
- taka "zimowa szczawiowa" :)
Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie KREM Z SAŁATY
SMACZNEGO SIOSTRY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz