Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

19.12.2011

PIKANTNA ZUPA z jajkiem

Składniki


dla 4 osób

  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera (wielkości pietruszki)
  • 1 mała papryka (u mnie czerwono-zielona)
  • 125g rukoli 
  • 1/2 łyżeczki koperku suszonego
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 4 jajka na twardo



Przygotowanie


Pokrojone warzywa bez sałaty wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak aby jej poziom zrównał się z warzywami, wsypujemy przyprawy. Gotujemy pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Teraz dorzucamy rukolę i gotujemy jeszcze 3-5 minut. Ostygniętą blendujemy. Podajemy na ciepło z jajkiem na twardo.




Zupa jest pikantna i wyraźnie czuć w niej kapustę. Bardzo mi smakowała z jajkiem na twardo 
- taka "zimowa szczawiowa" :)

Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie KREM Z SAŁATY

SMACZNEGO SIOSTRY!

0 komentarze:

Prześlij komentarz