Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.
Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.
Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.
W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu.
W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.
W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.
Sernik jest miękki, soczysty i słodziutki - po prostu pyszny! Oddaję go w Wasze ręce z pełną świadomością zbliżających się Wielkimi Krokami Świąt, na które go polecam! :)
całkiem fajny :D i napewno mega smaczny :D zapraszam też do siebie :D
OdpowiedzUsuńMm, muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńwygląda jak nie dietetyczny, a to na plus:)
OdpowiedzUsuńWyznaje teorie, że każdy sernik jest smaczny :D
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej porcji wychodzi z tego przepisu i jaka byłaby kaloryczność jednej porcji?
OdpowiedzUsuńAron, takich kwadratowych kawałków jak na zdjęciu wyszło mi 8. Używałam okrągłej foremki więc zostały mi "ścinki". Co do kaloryczności to proponuję sprawdzić ile kalorii mają w sumie 3 jajka, 6 łyżek masła i 8 łyżek cukru i podzielić przez 8...ale prawdę mówiąc zupełnie się nie znam na tym!
OdpowiedzUsuńWychodzi, że jeden kawałek ma na oko 140 kalorii :)
OdpowiedzUsuńno to pysznie ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już dwa razy- za każdym razem znikał w ciągu 24godzin- męzowi bardzo smakował
OdpowiedzUsuńDziekuje z aprzepis
Inez
a te 6 łyżek brązowego cukru to ile mniej więcej jest w przeliczeniu na słodzik? I czy można do tego nie dodawać otrębów? Bo w 1 fazie SB są niedozwolone, a jutro mama ma urodziny :)
OdpowiedzUsuńZamiast otrębów użyj mleka w proszku. Jeśli zupełnie chcesz z tego zrezygnować to pamiętaj aby słodzik był sypki np.rozkruszone tabletki. Jeśli odstawisz otręby a cukier zastąpisz słodzikiem w płynie lub rozpuszczonymi w wodzie tabletkami to wszystko popłynie...
UsuńCo do ilości słodkości to sama zadecyduj - tak jak dla Ciebie będzie słodko.
Udanych urodzin ;)
czy konieczne jest w tym przepisie masło? bo chciałabym z niego zrezygnować... wyszedłby?
OdpowiedzUsuńBez masła sernik będzie po prostu inny - typowo dukanowy. Wyjdzie, lecz będzie to inny sernik ;)
UsuńSkoro mozna uzyc zamiast otrębów mleka odtluszczonego to ile powinnam dac tego mleka:)? i czy moge dac mleko odtluszczone i stewie w proszku czy lepiej zostawic otreby skoro daje stewie w proszku? Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńA gdzie jest ten przepis? Tylko reklamę widzę.
OdpowiedzUsuń