grudnia 20, 2011

UCIERANY SERNIK NISKOTŁUSZCZOWY też może być na święta :)


Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.




Sernik jest miękki, soczysty i słodziutki - po prostu pyszny! Oddaję go w Wasze ręce z pełną świadomością zbliżających się Wielkimi Krokami Świąt, na które go polecam! :)

15 komentarzy:

  1. całkiem fajny :D i napewno mega smaczny :D zapraszam też do siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jak nie dietetyczny, a to na plus:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyznaje teorie, że każdy sernik jest smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile mniej więcej porcji wychodzi z tego przepisu i jaka byłaby kaloryczność jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  6. Aron, takich kwadratowych kawałków jak na zdjęciu wyszło mi 8. Używałam okrągłej foremki więc zostały mi "ścinki". Co do kaloryczności to proponuję sprawdzić ile kalorii mają w sumie 3 jajka, 6 łyżek masła i 8 łyżek cukru i podzielić przez 8...ale prawdę mówiąc zupełnie się nie znam na tym!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wychodzi, że jeden kawałek ma na oko 140 kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam go już dwa razy- za każdym razem znikał w ciągu 24godzin- męzowi bardzo smakował
    Dziekuje z aprzepis
    Inez

    OdpowiedzUsuń
  9. a te 6 łyżek brązowego cukru to ile mniej więcej jest w przeliczeniu na słodzik? I czy można do tego nie dodawać otrębów? Bo w 1 fazie SB są niedozwolone, a jutro mama ma urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast otrębów użyj mleka w proszku. Jeśli zupełnie chcesz z tego zrezygnować to pamiętaj aby słodzik był sypki np.rozkruszone tabletki. Jeśli odstawisz otręby a cukier zastąpisz słodzikiem w płynie lub rozpuszczonymi w wodzie tabletkami to wszystko popłynie...
      Co do ilości słodkości to sama zadecyduj - tak jak dla Ciebie będzie słodko.
      Udanych urodzin ;)

      Usuń
  10. czy konieczne jest w tym przepisie masło? bo chciałabym z niego zrezygnować... wyszedłby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez masła sernik będzie po prostu inny - typowo dukanowy. Wyjdzie, lecz będzie to inny sernik ;)

      Usuń
  11. Skoro mozna uzyc zamiast otrębów mleka odtluszczonego to ile powinnam dac tego mleka:)? i czy moge dac mleko odtluszczone i stewie w proszku czy lepiej zostawic otreby skoro daje stewie w proszku? Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A gdzie jest ten przepis? Tylko reklamę widzę.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger