Składniki
- 200ml puree z fasoli (u mnie biała)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki koperku suszonego
Przygotowanie
Składniki mieszamy ze sobą na gładką masę a następnie masą wypełniamy foremkę na muffinki. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Najlepiej aby sobie ostygły w uchylonym piekarniku dlatego do pieczenia zabieramy się dziś a śniadanko wcinamy jutro ;)
To bardzo lekkie pieczywo. Jest smaczne a do tego świeżo pachnie koperkiem. Ja spałaszowałam dwie takie muffinki na dzisiejsze śniadanie. Resztę odłożyłam na kolejne dni, bo pieczywo z fasoli długo jest mięciutkie - nawet 3 dni! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Jakiej fasoli można użyć? Takiej z puszki czy koniecznie namoczonego Jasia? :)
OdpowiedzUsuńMożna wziąć z puszki, można suchą po namoczeniu i ugotowaniu.
UsuńSandy, można każdej jakiej chcesz ;)
OdpowiedzUsuńCzy mozna zamienic czyms mleko w proszku? :)
OdpowiedzUsuńZamienić - nie ALE proponuję po prostu go nie dodawać, też powinno się udać ;)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi babeczek z podanych składników?
OdpowiedzUsuń7 sztuk :)
Usuńa czy Jaś powinien być ugotowany czy wystarczy namoczony przez noc? Jestem początkująca...
OdpowiedzUsuńoczywiście namoczony a potem ugotowany do miękkości. Następnie odlewamy wodę i robimy puree z fasoli mieląc ją lub blenderując bez żadnych dodatków. Ta miazga fasolowa to właśnie jest puree z fasoli.
UsuńCzy foremkę do muffinów trzeba najpierw natłuścić lub wyłożyć papierem? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeśli jest sylikonowa to nie. Jeśli inna to według wskazań producenta.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie jest silikonowa (muszę w końcu nabyć drogą kupna;) ! ) . Zwykła taka jest, nie mam pojęcia co producent nakazał:) No nic, spróbuję z jakimś tłuszczem. Szkoda, bo wolałabym zupełnie bez...Pozdrawiam raz jeszcze, Aldona.
OdpowiedzUsuńa czy można upiec w małej blaszce czy koniecznie jako muffiny?
OdpowiedzUsuńMożna w blaszce plus papier
UsuńCzy to naprawdę jest takie pyszne i nie czuć fasoli?... Tyle razy robiłam już podejścia do fasolowych wypieków i za każdym razem wychodziły niejadalne:( Od czego to moze zależeć? Pomocy?:)
OdpowiedzUsuńFasolę należy zbić innym smakiem - zioła, papryka, cebula i na słodko - cynamon, imbir, wanilia.
UsuńFasola przyjmuje taką samą konsystencję jak chleb. Smak zależy od dodanych przypraw.
Nie wszystkim wchodzi - delikatniejsza jest ciecierzyca :)
Ile fasoli użyłaś, żeby uzyskać 200 ml puree? Bo mnie kusi ten przepis, ale nigdy się nie bawiłam w fasolkowe wypieki, a nie chcę zostać z garem puree, z ktorym nie wiadomo co zrobić, albo robić je na 3 razy zanim uzyskam odpowiednią ilość:)
OdpowiedzUsuńna 200g puree przypada trochę ponad puszka.
UsuńJeśli zostanie Ci puree możesz je zamrozić i użyć ponownie.