grudnia 18, 2011

dziś pieczemy na DOBRY POCZĄTEK TYGODNIA



Składniki

  • 200ml puree z fasoli (u mnie biała) 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki koperku suszonego



Przygotowanie


Składniki mieszamy ze sobą na gładką masę a następnie masą wypełniamy foremkę na muffinki. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Najlepiej aby sobie ostygły w uchylonym piekarniku dlatego do pieczenia zabieramy się dziś a śniadanko wcinamy jutro ;)




To bardzo lekkie pieczywo. Jest smaczne a do tego świeżo pachnie koperkiem. Ja spałaszowałam dwie takie muffinki na dzisiejsze śniadanie. Resztę odłożyłam na kolejne dni, bo pieczywo z fasoli długo jest mięciutkie - nawet 3 dni! :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

18 komentarzy:

  1. Jakiej fasoli można użyć? Takiej z puszki czy koniecznie namoczonego Jasia? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można wziąć z puszki, można suchą po namoczeniu i ugotowaniu.

      Usuń
  2. Sandy, można każdej jakiej chcesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna zamienic czyms mleko w proszku? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamienić - nie ALE proponuję po prostu go nie dodawać, też powinno się udać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile wychodzi babeczek z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy Jaś powinien być ugotowany czy wystarczy namoczony przez noc? Jestem początkująca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście namoczony a potem ugotowany do miękkości. Następnie odlewamy wodę i robimy puree z fasoli mieląc ją lub blenderując bez żadnych dodatków. Ta miazga fasolowa to właśnie jest puree z fasoli.

      Usuń
  7. Czy foremkę do muffinów trzeba najpierw natłuścić lub wyłożyć papierem? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest sylikonowa to nie. Jeśli inna to według wskazań producenta.

      Usuń
  8. Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie jest silikonowa (muszę w końcu nabyć drogą kupna;) ! ) . Zwykła taka jest, nie mam pojęcia co producent nakazał:) No nic, spróbuję z jakimś tłuszczem. Szkoda, bo wolałabym zupełnie bez...Pozdrawiam raz jeszcze, Aldona.

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy można upiec w małej blaszce czy koniecznie jako muffiny?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to naprawdę jest takie pyszne i nie czuć fasoli?... Tyle razy robiłam już podejścia do fasolowych wypieków i za każdym razem wychodziły niejadalne:( Od czego to moze zależeć? Pomocy?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolę należy zbić innym smakiem - zioła, papryka, cebula i na słodko - cynamon, imbir, wanilia.

      Fasola przyjmuje taką samą konsystencję jak chleb. Smak zależy od dodanych przypraw.

      Nie wszystkim wchodzi - delikatniejsza jest ciecierzyca :)

      Usuń
  11. Ile fasoli użyłaś, żeby uzyskać 200 ml puree? Bo mnie kusi ten przepis, ale nigdy się nie bawiłam w fasolkowe wypieki, a nie chcę zostać z garem puree, z ktorym nie wiadomo co zrobić, albo robić je na 3 razy zanim uzyskam odpowiednią ilość:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na 200g puree przypada trochę ponad puszka.

      Jeśli zostanie Ci puree możesz je zamrozić i użyć ponownie.

      Usuń

Copyright © 2014 Blog Dietetycznie Siostro! , Blogger