Dietetycznie Siostro!

07.12.2011

CUPCAKESy ZE ŚLIWĄ bez mąki



Składniki
Ciasto

  • 200ml puree z fasoli (u mnie czarna) 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
  • 20 łyżek fruktozy (bo lubię bardzo słodkie)

Nadzienie

  • 30 suszonych śliwek

Przygotowanie


Składniki na ciasto mieszamy razem w misce na gładką masę. Małe foremki lub papilotki układamy na blaszce do pieczenia. Wypełniamy dna ciastem i do każdej kładziemy śliwkę. Teraz zalewamy ciastem niemal do pełna. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Trzeba pilnować aby się nie przypiekły. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 30 cupeceakesów.




Pyszne, czekoladowe z rozpływającym się w ustach nadzieniem! Muszę popracować nad ich przystrojeniem...ale to już następnym razem :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

10 komentarzy:

  1. hmmm, coraz bardziej w mojej głowie kiełkuje to purre z fasoli... bardzo mnie ciekawi jak to smakuje w wypieku

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczki były pyyyycha!!!! A fasoli w ogóle nie czuć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze śliwką!! Jeju, ale to musi być pyszne! :)

    Zapraszam serdecznie do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mnie też to puree intryguje. pokażesz jak to wygląda ? :) babeczki śliczne są.

    OdpowiedzUsuń
  5. puree wygląda jak zmielona lub zblendowana fasola - ot cała tajemnica ;-)
    Aniu masz gdzieś fotke

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można zastąpić mleko w proszku mlekiem w płynie? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny przepis!!
    a powiedz -fasola jest z puszki, czy zwykła gotowana?

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana zapraszam na podsumowanie Akcji Tęcza Smaków - czeka tam na ciebie niespodzianka :D wiecej na http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/12/teczowa-ksiazka-kucharska-czyli.html

    :> i czekam niecierpliwie na maila :>

    OdpowiedzUsuń
  9. ile jeden taki mufinek ma kalorii?

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja:D dla mnie idealne na każdą okazję (drugie śniadanie/deser)

    OdpowiedzUsuń