Składniki
Ciasto
- 200ml puree z fasoli (u mnie czarna)
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao odtłuszczonego bez cukru
- 20 łyżek fruktozy (bo lubię bardzo słodkie)
Nadzienie
- 30 suszonych śliwek
Przygotowanie
Składniki na ciasto mieszamy razem w misce na gładką masę. Małe foremki lub papilotki układamy na blaszce do pieczenia. Wypełniamy dna ciastem i do każdej kładziemy śliwkę. Teraz zalewamy ciastem niemal do pełna. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Trzeba pilnować aby się nie przypiekły. Z podanej ilości ciasta wyszło mi 30 cupeceakesów.
Pyszne, czekoladowe z rozpływającym się w ustach nadzieniem! Muszę popracować nad ich przystrojeniem...ale to już następnym razem :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
hmmm, coraz bardziej w mojej głowie kiełkuje to purre z fasoli... bardzo mnie ciekawi jak to smakuje w wypieku
OdpowiedzUsuńBabeczki były pyyyycha!!!! A fasoli w ogóle nie czuć :)
OdpowiedzUsuńZe śliwką!! Jeju, ale to musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie ;)
mnie też to puree intryguje. pokażesz jak to wygląda ? :) babeczki śliczne są.
OdpowiedzUsuńpuree wygląda jak zmielona lub zblendowana fasola - ot cała tajemnica ;-)
OdpowiedzUsuńAniu masz gdzieś fotke
A czy można zastąpić mleko w proszku mlekiem w płynie? :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!!
OdpowiedzUsuńa powiedz -fasola jest z puszki, czy zwykła gotowana?
Kochana zapraszam na podsumowanie Akcji Tęcza Smaków - czeka tam na ciebie niespodzianka :D wiecej na http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/12/teczowa-ksiazka-kucharska-czyli.html
OdpowiedzUsuń:> i czekam niecierpliwie na maila :>
ile jeden taki mufinek ma kalorii?
OdpowiedzUsuńrewelacja:D dla mnie idealne na każdą okazję (drugie śniadanie/deser)
OdpowiedzUsuń