Dietetycznie Siostro!

09.12.2011

WIŚNIOWY DESER bez cukru

OWOCOWE GALARETKI


Deser pełen słodyczy, choć nie użyłam do przygotowania cukru!
Deser pełen koloru, choć nie użyłam do przygotowania żadnego soku!

Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.





Bardzo efektowny deser, do tego dietetyczny i wiśniowo-aromatyczny!
Polecam!

2 komentarze:

  1. O tak! Wygląda świetnie, i z pewnością smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco. Po zdjęciach nie widać, że light. I w smaku pewnie też nie wiele się różni. A o to chodzi! :)

    OdpowiedzUsuń