Dietetycznie Siostro!

01.11.2011

Spaghetti Siciliano obudzi kubki smakowe



Składniki na dwie porcje
  • 80 g suchego makaronu gryczanego (1/3 paczki 250-gramowej) 
  • 130 g tuńczyka w kawałkach z oleju
  • 3 pomidory bez skórki
  • 4 zielone oliwki nadziewane
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • Sól do osolenia wody do makaronu
  • 1/8 łyżeczki pieprzu białego
Przygotowanie


Makaron wrzucić na wrzątek i gotować na "al dente". Na rozgrzanej łyżce oliwy spod tuńczyka podsmażyć czosnek. Zaraz dodać tuńczyka osączonego z nadmiaru oliwy, następnie pomidory pokrojone w niewielkie kawałki i pieprz. Smażyć na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodać ugotowane spaghetti i oliwki pokrojone w krążki i trzymać na ogniu jeszcze 5 minut. Dobrze wymieszać. Podawać posypane natką.


Przepis pochodzi z książki Kuchnia włoska z cyklu Encyklopedia Kulinarna.
Potrawa bierze udział w konkursie Viva Italia w kategorii primi piatti:





SMACZNEGO SIOSTRY!

2 komentarze:

  1. ciekawe połączenie oraz kolejny sposób na tuńczyka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam spagetti z tuńczykiem!!! Tylko u mnie w domu nikt ze mną go nie chce jeść :-(

    OdpowiedzUsuń