Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

31.10.2011

PUCHATY I LEKKI początek dnia


Składniki
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki 
  • 5 czarnych oliwek
  • 3 plasterki szynki (wzięłam konserwową)
  • 3 plasterki sera feta 12% tłuszczu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
Przygotowanie


Cebulkę pokroić i podsmażyć na łyżce oliwy z pokrojoną szynką. Gdy już podsmażone dodać pietruszkę i pokrojone w kółka oliwki. Ten farsz odstawić w ciepłe miejsce (piecyk, mikrofalówka). Białka ubić na pianę - nie musi być sztywna, wtedy lepiej się połączy z żółtkami. Żółtka roztrzepać i połączyć z ubitymi białkami. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i smażyć omlet po 5-7 minut z każdej strony. Gotowy zdjąć z patelni, ułożyć na połowie trzy plasterki fety i przykryć je przygotowanym farszem. Wcinać od razu, bo pewnie wszyscy i tak już głodni!




To bardzo pożywne i sycące śniadanie - zapewniam, że długo nie zgłodniejecie! Do tego jest berdzo miło zjeść na początek dnia coś tak smacznego :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. Ale bym chciała dostać jutro takie śniadanie...do łóżka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, takie początki dnia to ja lubię. Omlet na słono i nic więcej mi nie potrzeba by rozjaśnić mi dzień ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to już wiem co jutro na śniadanie :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy w życiu mi taki piękny omlet nie wyszedł ;(

    OdpowiedzUsuń