Dietetycznie Siostro!

31.10.2011

SOS Z PIECZONYM KURCZAKIEM po włosku


Składniki
na 2 porcje
  • Pieczone udko kurczaka bez skóry
  • jeden mały kubeczek ulubionego jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru 
  • 4 miękkie pomidory obrane ze skóry (lub z puszki)
  • 1-2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • Garść świeżych liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu białego
Przygotowanie


Udka piekłam lekko osolone, ze skórką w naczyniu przez 50 minut na 175 stopni. Pomidory kroimy i miażdżymy w rondelku. Dodajemy bazylię, pieprz, sól i dusimy 20 minut pod przykryciem. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i pokrojoną cebulę i dodajemy mięso z udka. Podsmażamy 10-15 minut. Dodajemy uduszone pomidory i mieszamy wszystko. Smażymy jeszcze 5 minut i odstawiamy do przestygnięcia a potem dodajemy jogurt. Możemy jeszcze podgrzać przed podaniem.



Dziś ten sos podałam z kaszą gryczaną i ogórkiem. Jest aksamitny, słodkawy a pieczony kurczak bardzo intensywny. Wszystkim bardzo smakowało :)




SMACZNEGO SIOSTRY!

0 komentarze:

Prześlij komentarz