Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

10.11.2011

PUŚĆ OCZKO na imprezie



Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plasterki sera żółtego (u mnie Holender z czosnkiem) 
  • Kawałek ogórka zielonego
  • Kawałek białej rzepy
  • 4 czarne oliwki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki mieszanki ulubionych przypraw do kurczaka (u mnie sól, pieprz, kurkuma, mięta, pietruszka)

Przygotowanie


Oczyszczone mięso kroimy na płaty. Z dwóch "mięsistych kurzych cycków" wyszło mi 6 płatów a z nich wycinamy literatką medaliony. Mi wyszło 10 medalionów. Z resztek mięsa zrobiłam PLACEK. Medaliony przyprawiamy mieszanką wybranych przypraw i odstawiamy aby przeszły przyprawami. Ogórka myjemy i obieramy skórkę "z przerwami" aby powstał wzorek i kroimy w plasterki. Rzepę obieramy i kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na krążki. Ser wycinamy kieliszkiem, który ma średnicę mniejszą od literatki, którą wycinaliśmy mięso. Oliwę rozgrzewamy i smażymy medaliony z obu stron po około 5 minut. Odstawiamy aby ostygły. Potem nakładamy na medaliony kolejno - ser, ogórka, rzepę i oliwkę. Wszystko spinamy z brzegu wykałaczką. Gotowe.




Te pawie oczka są atrakcyjne zwłaszcza dla mięsożerców. Smaczne, soczyste i chrupiące. Można jeść rękoma, można sztućcami. Można też pokombinować aby były jeszcze bardziej kolorowe! :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. To ja puszczam oczko;) Super przystawka

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe :) kocham takie imprezowe cudeńka :)

    Ps. bardzo fajny blog na pewno zaczerpnę od Was wiele pomysłów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na 19 urodziny. Wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń