Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 plasterki sera żółtego (u mnie Holender z czosnkiem)
- Kawałek ogórka zielonego
- Kawałek białej rzepy
- 4 czarne oliwki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki mieszanki ulubionych przypraw do kurczaka (u mnie sól, pieprz, kurkuma, mięta, pietruszka)
Przygotowanie
Oczyszczone mięso kroimy na płaty. Z dwóch "mięsistych kurzych cycków" wyszło mi 6 płatów a z nich wycinamy literatką medaliony. Mi wyszło 10 medalionów. Z resztek mięsa zrobiłam PLACEK. Medaliony przyprawiamy mieszanką wybranych przypraw i odstawiamy aby przeszły przyprawami. Ogórka myjemy i obieramy skórkę "z przerwami" aby powstał wzorek i kroimy w plasterki. Rzepę obieramy i kroimy w plasterki. Oliwki kroimy na krążki. Ser wycinamy kieliszkiem, który ma średnicę mniejszą od literatki, którą wycinaliśmy mięso. Oliwę rozgrzewamy i smażymy medaliony z obu stron po około 5 minut. Odstawiamy aby ostygły. Potem nakładamy na medaliony kolejno - ser, ogórka, rzepę i oliwkę. Wszystko spinamy z brzegu wykałaczką. Gotowe.
Te pawie oczka są atrakcyjne zwłaszcza dla mięsożerców. Smaczne, soczyste i chrupiące. Można jeść rękoma, można sztućcami. Można też pokombinować aby były jeszcze bardziej kolorowe! :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
To ja puszczam oczko;) Super przystawka
OdpowiedzUsuńswietny pomysl:)
OdpowiedzUsuńNo pięknie, piekarśnie:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na 19 urodziny. Wszystkim smakowało :)
OdpowiedzUsuń