Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.11.2011

KAWA INACZEJ - DESER BEZ CUKRU


KAWOWY DESER

Przedstawiam najpopularniejszy deser na blogu Dietetycznie Siostro!
Oto ulubieniec tysięcy osób :)

Pyszny, mięciutki i wyjątkowo aromatyczny podwieczorek
 lub lunch dla spragnionych słodyczy i energii!


Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.

Zapraszam po więcej przepisów!

36 komentarzy:

  1. Nie potrafię zacząć dnia bez kawy-jeszcze z na wpół otwartymi oczyma obsługuję ekspres,hehe ;) A do tego taki light deserek,super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny deser, na pewno w najbliższym czasie go wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kawa i jogurt.. zaskakująco, ale i pięknie. kawy wielką fanką jestem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że ten kawowy deser poniósł mi ciśnienie tak jak kawa...a jakoś słodziej :)
    Dziękujemy za odwiedziny i rozmowę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czeka już od rana w lodówce na dzisiejszy podwieczorek do truskawek :-) Już się, powiem szczerze, doczekać nie mogę. Pozdrawiam serdecznie, a bloga "ulubiam", bo można znaleźć ciekawe przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie ciekawy blog.... Co za smakowite przepisy i pomyłsy. Właśnie zaczęłam SB faze 1 i mam teraz swoją e-książkę kucharską!:)
    Pozdrawiam
    Mery

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wstawiłem do lodówki !!! Ale przepis pyszny !
    Brat Bart

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a Tyś gdzie był?!?! ;) buźka!

      Usuń
  8. To przepis na jedną porcję czy na dwie?;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żelatyny dodać 2 łyżeczki czy tyle, ile na opakowaniu? A jeśli tyle, co na opakowaniu, to na 50ml czy 200ml?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przepyszne, zrobiłam z olejkiem cytrynowym smakuje jak sorbet:)))
    Dziękuję Siostro:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie, czy do tej kawy mogę wrzucić (po ostygnięciu ) kawałeczki herbatnika(jednego) i zamiast słodzika potrzeć kostkę mlecznej czekolady? Chciałam trochę zmodyfikować, ponieważ słodzika nie toleruję, już wole wypić gorzką kawę niż kawę z słodzikiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh! ja słodzika już nie używam od wielu miesięcy! To ja przepis muszę zmodyfikować raczej, a Tobie polecam łyżeczkę ksylitolu do tego deseru. Oczywiście opcja, którą opisujesz też jest git, ale ja bym schrupała tego herbatnika :D

      Usuń
  12. pomyślę nad tym ksylitolem, gdzie go można zakupić? ;) Na pewno będę eksperymentować z tym, ponieważ luuubię bardzo przesiadywać w kuchni i eksperymentować i na szczęście nigdy nikogo nie otrułam :D Przepisy z tej stronki są świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  13. czy zamiast kawy może być kakao? :) nie jestem kawowiczką, ale mam ogromną ochotę na taki deser!

    OdpowiedzUsuń
  14. Za pierwszym razem było pycha, teraz zrobiłam z kawą zbożową, bo innej nie miałam. Deserek już tężeje w lodówce;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj Aniu :)
    Wczoraj robiłam ten deser i mam pytanie dot. tych 2 łyżeczek kawy. Dodałam kawę rozpuszczalną (w proszku), ale smak deseru jest dosyć intensywny. Może chodziło Ci o dwie łyżeczki już zaparzonej kawy (w płynie?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło o kawę rozpuszczalną :) Następnym razem daj po prostu mniej :)

      Usuń
  16. Niestety nie można zaliczyć go do kategorii wegetariański, ponieważ jest na żelatynie... pozdrawiam MagdaFe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne - już poprawiam ;) Dzięki za czujność!

      Usuń
  17. Zrobiłam dziś ten deserek i powiem ,że wyśśśśśmienity. Powtórzę na pewno i to nie raz ! Dziękuje ! : )

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj. Promujemy przepisy blogerów za darmo! Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego katalogu?
    Zaufało nam już prawie 600 blogerów! Mamy prawie 100 tys przepisów i prawie 5 milionów przekierowań na blogi naszych użytkowników. Nie czekaj i dołącz do nas już dziś!
    Pozdrawiamy!
    http://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Niesamowite że masz taki talent kulinarny! :) kocham kawę na wszystkie sposoby! dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń