Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

13.11.2011

GOŁĄBKI NA ZIMNO z warzyw


Składniki

  • 10 brukselek 
  • 4-5 różyczek brokułów
  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 2 łyżki jogurtu 0% bez cukru
  • 2 łyżki majonezu light
  • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej

Przygotowanie


Liście kapusty blanszujemy 5 minut w gorącej wodzie. Brokuły i brukselkę gotujemy na parze. Ser mieszamy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Do takiego dipu dodajemy ugotowane warzywa i lekko rozgniatamy widelcem ale nie wszystkie. Mieszamy i nakładamy na liście zawijając jak gołąbki. Jemy rękoma lub na talerzyku posypane czarnym pieprzem. NIEBO W GĘBIE tuż przed snem :)



Przepis dołączam do akcji:
w kategorii ZIELONY

SMACZNEGO SIOSTRY!

5 komentarzy:

  1. powiem tylko WOW !!! JEstem pod ogromnym wrażeniem :D :> naprawdę - uwielbiam gołąbki, ale w wersji wegetariańskiej jeszcze nie jadłam :) poczekam do stycznia, kiedy skończe karmić, do wypróbowania przepisu, ale jest w nich MOC :) baardzo mocny przepisik w KONKURSIE :) dziekuje za tak aktywny udział :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za miłe słowa!!! A gołąbki polecam z całego serca, bo są zdrowe, łatwe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne takie gołąbki, na pewno kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne przepisy znajduje na tej stronie :) dzisiaj zrobiłam te gołąbki i wyszły bardzo dobre :) dodatkowo do farszu dodałam jeszcze ugotowanego w mundurku i potem pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, a gotowe gołąbki polałam sosem pomidorowym, polecam :)

    OdpowiedzUsuń