Składniki
- 10 brukselek
- 4-5 różyczek brokułów
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sera ricotta
- 2 łyżki jogurtu 0% bez cukru
- 2 łyżki majonezu light
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
Przygotowanie
Liście kapusty blanszujemy 5 minut w gorącej wodzie. Brokuły i brukselkę gotujemy na parze. Ser mieszamy z majonezem, jogurtem i przyprawami. Do takiego dipu dodajemy ugotowane warzywa i lekko rozgniatamy widelcem ale nie wszystkie. Mieszamy i nakładamy na liście zawijając jak gołąbki. Jemy rękoma lub na talerzyku posypane czarnym pieprzem. NIEBO W GĘBIE tuż przed snem :)
w kategorii ZIELONY
SMACZNEGO SIOSTRY!
powiem tylko WOW !!! JEstem pod ogromnym wrażeniem :D :> naprawdę - uwielbiam gołąbki, ale w wersji wegetariańskiej jeszcze nie jadłam :) poczekam do stycznia, kiedy skończe karmić, do wypróbowania przepisu, ale jest w nich MOC :) baardzo mocny przepisik w KONKURSIE :) dziekuje za tak aktywny udział :D
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa!!! A gołąbki polecam z całego serca, bo są zdrowe, łatwe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne takie gołąbki, na pewno kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńRobie dzis:D
OdpowiedzUsuńświetne przepisy znajduje na tej stronie :) dzisiaj zrobiłam te gołąbki i wyszły bardzo dobre :) dodatkowo do farszu dodałam jeszcze ugotowanego w mundurku i potem pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, a gotowe gołąbki polałam sosem pomidorowym, polecam :)
OdpowiedzUsuń