Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 małe cukinie
- 1 mały por
- 1/2 szklanki mleka max 1,5% tł
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cukinie obrać i pokroić w połówki plasterków. Kapustę pokroić na paski. Pora posiekać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą i mlekiem (ewentualnie więcej niż podane w przepisie - tak aby płyn znajdował się na wysokości połowy warzyw). Dodać przyprawy i zagotować 10 minut pod przykryciem a następnie 10-15 minut do niemal całkowitego wyparowania płynu. Rozgnieść ugniataczką do ziemniaków ale nie całkowicie - upewnić się, że wszystkie warzywa są już miękkie i dodać łyżkę masła - zamieszać. Gotowe. Jeść tak jak oryginalny colcannon z mięsem lub rybą.
Bardzo smaczny kapuściany zamiennik ziemniaków - bardzo sycący dzięki cukinii i delikatny w smaku dzięki odrobinie masełka :)
w kategorii ZIELONY
SMACZNEGO SIOSTRY!
Wygląda super. Do wykorzystania nie tylko przy odchudzaniu, bo pewnie super smakuje.
OdpowiedzUsuń