Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

14.11.2011

COLCANNON LIGHT zamiast ziemniaków


Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska 
  • 2 małe cukinie
  • 1 mały por
  • 1/2 szklanki mleka max 1,5% tł
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie


Cukinie obrać i pokroić w połówki plasterków. Kapustę pokroić na paski. Pora posiekać. Wszystko wrzucić do garnka i zalać wodą i mlekiem (ewentualnie więcej niż podane w przepisie - tak aby płyn znajdował się na wysokości połowy warzyw). Dodać przyprawy i zagotować 10 minut pod przykryciem a następnie 10-15 minut do niemal całkowitego wyparowania płynu. Rozgnieść ugniataczką do ziemniaków ale nie całkowicie - upewnić się, że wszystkie warzywa są już miękkie i dodać łyżkę masła - zamieszać. Gotowe. Jeść tak jak oryginalny colcannon z mięsem lub rybą.




Bardzo smaczny kapuściany zamiennik ziemniaków - bardzo sycący dzięki cukinii i delikatny w smaku dzięki odrobinie masełka :)

Przepis dołączam do akcji:
w kategorii ZIELONY

SMACZNEGO SIOSTRY!

1 komentarz:

  1. Wygląda super. Do wykorzystania nie tylko przy odchudzaniu, bo pewnie super smakuje.

    OdpowiedzUsuń