Składniki
- 30 dkg pieczarek
- 2 średnie, czerwone cebule
- Pół jogurtu 0% bez cukru
- Sól, pieprz, ulubione zioła, gałka muszkatołowa, mielone ziele angielskie - po szczypcie
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki. Obie rzeczy podsmażamy na oliwie. Po przysmażeniu dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy kawałek kostki rosołowej. Mieszamy do rozpuszczenia kostki i odstawiamy do ostygnięcia.
Do ostygniętego sosu dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Trzeba rozmieszać ewentualne grudki. Potem podgrzewamy na małym ogniu, mieszając - sos gotowy!
Sos jest aksamitnie delikatny i wspaniale pieczarkowy. Szlagier kuchni polskiej w wersji light!
SMACZNEGO SIOSTRY!
wygląda baaaaaardzo smakowicie!!!!!
OdpowiedzUsuńjogurt to magiczny produkt!!!!
zrobię na pewno!!! albo nie, nie Ty zrobisz jak przylecisz :)
Bardzo apetyczny przepis dziś go zrobię
UsuńIle to jest "pół jogurtu"? BO ja mam jogurt 700ml i 300ml i mniejsze więc nie wiem :(
OdpowiedzUsuńPatra! Słuszne pytanie!! Myślę, że do tej ilości pieczarek i cebuli pół jogurtu to będzie 200ml. Jednak w miarę dodawania proponuję sprawdzać konsystencję i smak. Jeśli będzie zbyt "kwaskowy" można wlać kropelkę słodziku w płynie ;)
Usuńprzepis znalazłam przypadkowo ale będąc na diecie skusiłam się aby spróbować.. i naprawdę, NIEBO W GĘBIE. wspaniały przepis, polecam serdecznie. mogłabym się zajadać godzinami. prowadzisz cudownego bloga, masz niesamowite pomysły... a ten sos? NIEZIEMSKI. naprawdę bardzo się cieszę że go odnalazłam. zyskała Pani kolejną fankę!!
OdpowiedzUsuńWitam! Bardzo mi miło! Zapraszam po świeże przepisy na naszą nową stronę www.dietetyczniesiostro.pl !
UsuńPozdrawiam!
Super przepis, ja dodałam jeszcze bazylię, ziele angielskie i pieprz. Bajka!
OdpowiedzUsuńNo nie wiem czy to jest dietetyczne. Kostka winiary czy knorr to sama chemia i sól!!!
OdpowiedzUsuńistnieją kostki o obniżonej zawartości soli i tłuszczu. Zawsze można również użyć wywaru z warzyw własnej roboty ;)
Usuńzdaje się, że oliwy z oliwek nie można stosować do smażenia. Mało to profesjonalne.
OdpowiedzUsuńoczywiście że można! Temperatura dymienia oliwy to 210* więc spokojnie można na niej przesmażać ;)
UsuńDzięki za przepis dziś będzie dodatkiem do mojej pieczeni. Szkoda że nie podajesz wartości odżywczych danego posiłku
OdpowiedzUsuńWitam, oliwa z oliwek nadaje się do smażenia , wystarczy trochę poczytać na ten temat ;) Jutro wypróbuję ten sosik. Pozdrawiam - zocha:)
OdpowiedzUsuńTego właśnie szukałam, fajna stronka, napewno będę tu często zaglądać :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :) Pozdrawiam!
UsuńJestem na diecie I zrobilam ten sos wyszedl swietnie naprawde pyszny Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńMaya
zrobiłam wczoraj, ale lekko się zważył i był dość rzadki, poza tym pyszny, jak to zmienić?
OdpowiedzUsuńmi również się zważył :(
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie zaciekawił swoją prostotą i na pewno dziś z niego skorzystam! 😻
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszam do siebie - www.p-reiko.blogspot.com 🌻
Przepis mnie zaciekawił swoją prostotą i na pewno dziś z niego skorzystam! 😻
OdpowiedzUsuńTymczasem zapraszam do siebie - www.p-reiko.blogspot.com 🌻
kostki rosolowe to syf!!!
OdpowiedzUsuń:) To prawda - nie jadam ich od lat...ale w 2011 jeszcze jak widać jadłam. Zrobiłam poprawkę w przepisie ;)
UsuńPozdrawiam
Dokladnie rezygnowac z maki a dodac kostke rosolowa. To lepiej kupic sos w proszku.
Usuńlepsze bybly by kurki :)
OdpowiedzUsuńMi niestety nie wyszedł. Podgrzewałam na małym ogniu i jogurt się zważył.
OdpowiedzUsuńMnie również się zważył
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Jutro przetestuję :)
OdpowiedzUsuń