Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

23.10.2011

PIECZONE Z JAJEM na ziołowo




Składniki

  • 25 dkg mięsa mielonego wołowego 
  • 25 dkg mięsa mielonego z indyka
  • 9 przepiórczych jajek
  • 1 jajko kurze
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Pół łyżeczki soli

Przygotowanie


Jajeczka przepiórcze gotujemy, studzimy i obieramy ze skorupek. Mięso wyrabiamy z jajkiem kurzym, solą i ziołami. Jajeczka zawijamy w mięso - po trzy sztuki. Wstawiamy do nagrzanego na 180˚ piekarnika na kratkę do pieczenia - tak aby z mięsa swobodnie spływał tłuszcz. Przekręcamy mięso parę razy. Po 35 minutach zwiększamy temperaturę do 200˚ i pieczemy jeszcze 10 minut. 




Podajemy z sosem w całości lub krojone aby wyeksponować zapieczone jajeczka. Ja podałam z sosem z grzybami i sezamem



SMACZNEGO SIOSTRY!

0 komentarze:

Prześlij komentarz