Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2 szklanki mleka w proszku odtłuszczonego bez dodatku cukru
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól do smaku
Przygotowanie
Z fasoli robimy puree - ja przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy i smażymy placuszki nakładając łyżeczką do herbaty. Smażymy po kilka minut z każdej strony - placuszki ładnie się zrumienią. Zdejmujemy placuszki, wlewamy kolejną łyżkę oliwy i kładziemy masę z fasoli do końca.
Uzyskane placuszki dzielimy na dwie porcje. Podajemy według apetytu zamiast ziemniaków. Ja zafundowałam sobie z sosem pieczarkowym. Było baaardzo sycące a sos pieczarkowy nadał placuszkom aksamitny smak.
SMACZNEGO SIOSTRY!
wspaniały sos! mogłabyś podać przepis na niego?
OdpowiedzUsuńhttp://www.dietetyczniesiostro.pl/blog/2011/10/01/sos-pieczarkowy-bez-smietany-a-kremowy/
Usuńczym moznaby zzastapic mleko w proszku? mieszkam w holandii i nie wiem, gdzie moglabym takie cudo kupic ;)
OdpowiedzUsuńpomiń mleko
Usuńdzieki :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń