Dietetycznie Siostro!

24.10.2011

dietetyczny SOS WŁOSKI pomidorowy



Składniki
  • 1/2 kg świeżych, obranych ze skórki pomidorów 
  • 1/4 selera
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki bulionu
Przygotowanie


Cebulkę poszatkować i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dobrze jeśli robimy to na patelni, którą można potem przykryć. Do zrumienionej cebuli wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy starty na małych oczkach seler. Przesmażamy a następnie dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Zalewamy bulionem i dusimy 2 godziny. W tym czasie po domu roznosi się wspaniały aromat włoskiego sosu.




Sos podałam z pieczonym mięsem mielonym. Smakowało wyśmienicie! I ten aromat! :)


SMACZNEGO SIOSTRY!

4 komentarze:

  1. tego mi trzeba. Wesji light do wersji fat ( czyt. makaron :D)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze można makaron gryczany albo pełnoziarnisty i też będzie "lajt" - ja taki zaplanowałam na sobotę, jak ważenie czwartkowe będzie OK....

    OdpowiedzUsuń
  3. Poza tym w oryginale jest jeszcze marchewka i mąka. A z makaronem czy bez - sos jest sycący i pyszny:) Niedługo znów go zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie dlugo duszone sosy, lajtowe i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń