Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

24.10.2011

CYTRYNOWE bez mąki




Składniki

  • Puszka fasoli białej przerobiona na purée 
  • 3 jajka
  • 10 łyżek fruktozy lub inne słodzidło
  • 2 łyżki roztopionej margaryny light
  • 1/2 szklanki mleka w proszku, odtłuszczonego, bez cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu bez cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki aromatu cytrynowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie


Dwa białka ubijamy z fruktozą. Jogurt łączymy z aromatem waniliowym. Margarynę rozpuszczamy i pozwalamy ostygnąć. Resztę składników mieszamy w misce - dodajemy jogurt z aromatem, margarynę a na końcu białko z fruktozą. Taką masę przelewamy do foremki. Pieczemy na 180˚ przez 30 minut. Ciasto bardzo urośnie w piekarniku ale potem opadnie. Jest wilgotne i aromatyczne. Swój kawałek zjadłam na kolację polewając łyżeczką soku z agawy - PYCHAAA!!!


SMACZNEGO SIOSTRY!

10 komentarzy:

  1. Kupiłaś mnie samą tematyką bloga :D
    Ale nasuwają mi się 2 pytania:
    1. czy fasola jest wyczuwalna smakowo?
    2. nie słyszałam o margarynie light, mogę wiedzieć jakiej firmy to produkt?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :)
    Pewnie, że fasoli nie czuć! Nie jest to w smaku mąka ale NIE fasola! Trochę inną ma konsystencję takie ciasto niż takie mączne. Trochę inny smak. Wiadomo - to jest substytut. Nic nie zastąpi prawdziwej drożdżówki czy biszkoptu ;) Niemniej jadam takie ciasto dość często (przynajmniej raz w tygodniu) - nie tyję ani nie zapycha mnie, jest słodkie i jest przyjemnie jeść ciasto na diecie! Jak mnie czasem przyciśnie to zjadam całe!
    Tym razem użyłam fruktozy. Zwykle wsypywałam słodzik ale chcę od niego odejść, bo nie uważam aby słodzik był zdrowy - w końcu to chemia...
    A margaryny użyłam firmy Mlekovita "Daria"
    Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio robiłam muffiny 'czekoladowe' z czarną fasolą i zapomniałam dać mleko w proszku :P fasola była wówczas wyjątkowo wyczuwalna w smaku :P niestety nie dałam rady tego zjeść :P a szkoda, bo wcześniejsza partia takich muffinów była przepyszna :P

      Usuń
  3. Kocham te Twoje dietetyczne przepisy ! No i kocham cytrynową drożdżówkę, którą nareszcie będę mogła zjeść : *

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ciasta bez mąki. Nie ze względu, ze jestem na wyimaginowanej diecie :D ale ze wzgledu ze sa fajnie wylgotne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie to ciasto reguralnie- dietetyczna pychotka :)

    Inez

    OdpowiedzUsuń
  6. No ale Stevia to nie jest chemia a słodzik jak ta lala :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, słodzik naturalny.

      Usuń
    2. Stevia w słodzikach zawiera tylko 5-10% Stevii naturalnej reszta to chemia. W Polsce nie można kupić cukru ze Stevii. Wszystkie dostępne słodziki STEVIA ze sklepów internetowych i marketów to TOTALNE OSZUSTWO/ Tylko w państwach Ameryki południowej można kupić cukier ze Stevii 100% i jest on stosunkowo tani.

      Usuń
    3. Stevia w słodzikach zawiera tylko 5-10% Stevii naturalnej reszta to chemia. W Polsce nie można kupić cukru ze Stevii. Wszystkie dostępne słodziki STEVIA ze sklepów internetowych i marketów to TOTALNE OSZUSTWO/ Tylko w państwach Ameryki południowej można kupić cukier ze Stevii 100% i jest on stosunkowo tani.

      Usuń