Składniki
na 7 sztuk
- 1 szklanka purée z dyni
- 1/2 szklanki purée z kalafiora
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki mleka w proszku, granulowanego, odtłuszczonego 0,08% tłuszczu w 100g
- 2 łyżki jogurtu 0% (jeśli lubisz wilgotne wypieki)
- 2 niewielkie jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta (1/4 łyżeczki) sody
- łyżeczka soku cytrynowego
- słodzidło według uznania
dodatek według uznania
- 2 łyżki siemienia lnianego
- lub
- 2 łyżki sezamu
- lub
- 2 łyżki pestek z dyni
- lub mix :)
Przygotowanie
Przygotowujemy dynię. Kilogram pokrojonej dyni gotujemy ze stewią (3 łyżeczki/kilka tabletek) i łyżeczką soku cytrynowego aż do rozpadnięcia. Woda w garnku nie powinna zakrywać dyni aby nie była zbyt wodnista. Z takiego kawałka uzyskamy 3 szklanki dyniowego, słodkiego purée. Możemy je podzielić i część pozostawić na kolejny dzień lub zamrozić na czas gdy znów nas najdzie chęć na słodkie dyniowe muffinki.
Przygotowujemy kalafiora. Niewielkiego kalafiora gotujemy przez 30 minut na parze bez żadnych przypraw. Do muffinek potrzebujemy 1/2 szklanki purée - resztą dysponujemy według uznania :) Moje purée przygotowuję ugniataczką do ziemniaków - nie w blenderze. Wolę "ziarnistą" konsystencję od kremu. Ale co kto lubi!
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Prócz składników na dodatek!
Wlewamy do foremek. Na wierzch każdej muffinki sypiemy ok pół łyżeczki wybranego dodatku i delikatnie, małą łyżeczką mieszamy zawartość. Wstawiamy do piekarnika na 180-190 ̊ na 40-50 minut. Muffinki powinny być zrumienione na wierzchu. Po wyjęciu z piekarnika wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie jemy na ciepło, choć to kuszące :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Takie pychotki i nikt nie zwrócił na nie uwagi?
OdpowiedzUsuńJestem więc pierwsza i najbliższy wypiek będzie bez mąki..... i cukru.
Można użyć puree z fasoli?
OdpowiedzUsuńzamiast puree z dyni i kalafiora. Można. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to rozprowadź jogo.
Usuńczy mozna zastapic pure z kalafiora cieciorka?
OdpowiedzUsuńw jakim celu dodajesz mleko w proszku, widzę je już w kolejnym przepisie. Wolałabym pominąć to lub zamienić, ale nie wiem na co, bo to jednak tłuszcze trans.
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić wiórki kokosowe, bo nie mogę ich jeść, niestety jestem uczulona :(
OdpowiedzUsuńA mam w zamrażalce pure z dyni z własnego ogródka i z miłą chęcią zjadłabym takie cudeńko z dobrą kawą. :))