Bardzo trudno jest stwierdzić na 100% nietolerancję pokarmową. Istnieje wiele badań i odczynników, wiele z nich jest kosztownych i mało osób decyduje się na testy. Ja swoim dzieciom również nie robiłam testów i nie zauważyłam, żeby jakoś źle reagowali na gluten czy nabiał, ale jestem świadoma tego, że zarówno gluten jak i kazeina, która jest cukrem zawartym w nabiale przyczyniają się do podtrzymywania stanów zapalnych. Czyli w sytuacji przeziębienia - lepiej ograniczyć te substancje, aby organizm łatwiej oczyszczał się z wirusów :)
Dlatego między innymi ograniczam moim maluchom gluten i nabiał.
Dziś polecam pyszne, słodkie, owocowe placki, które są idealne na świeżo ale również na następny dzień zabrane w podróż lub na piknik :)
Składniki
na 10-12 placków
- 2 duże wiejskie szczęśliwe jajka...no dobra, jajka od szczęśliwych kur :)
- banan
- gruszka
- 2 jabłka
- 50g mąki migdałowej
- 100g mąki jaglanej
- do smażenia wybrałam masło klarowane i olej kokosowy, około 6 łyżek w sumie
Przygotowanie
- jajka wbijamy do miski, dodajemy mąki. Do uzyskania mąki migdałowej można po prostu zmielić w młynku do kawy płatki migdałowe lub blanszowane migdały.
- banana i gruszkę blendujemy na mus i dodajemy do miski - wszystko mieszamy na gładką masę - możesz użyć miksera.
- Jabłka obieramy, kroimy na cząstki bez gniazdek nasiennych i następnie kroimy w plasterki i małe kawałki - dodajemy do rozmieszanej na gładko masy.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i łyżkę oleju kokosowego i smażymy pierwsze placki. Dodajemy tłuszcz w miarę potrzeb. Smażymy na średnim ogniu, uważnie obracamy po zarumienieniu się po jednej stronie na drugą. Potem kładziemy na papierowy ręcznik i podajemy.
Mój syn jada placki jaglane ze śmietaną i ksylitolem, córka z miodem. Wy podajcie tak jak wasze dzieci lubią :) Na pewno będą Wam smakowały bo są słodkie i delikatne.
Smacznego!
Ciekawy pomysł na śniadanie lub deser :)
OdpowiedzUsuńPlacki w moim domu to sposób na głód gdy nie ma nic w lodówce, bo placki zawsze z czegoś przygotuję :))
UsuńWygląda bardzo smacznie, placki zawsze na dużym plusie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń