Ciacho na weekend, które Wam dziś proponuję to czekoladowy biszkopt bez białej mąki. Po upieczeniu szybko stygnie ale nie jest to miękki, piaskowy biszkopt tylko raczej dobrze zbity mazurek. To ciasto możecie oblać rozpuszczoną czekoladą lub przekroić, nasączyć sokiem owocowym (może być dla dorosłych z dodatkiem wermutu lub koniaku) i przełożyć powidłami.
Warto go dobrze posłodzić aby dzieci chciały zjeść, bo nie jest to mięciutki wypiek w typie wielkanocnej babki.
Polecam go gdy szukamy alternatywy do ciast z cukierni. Bardzo łatwo go zrobić i starczy na cały weekend.
Składniki
- 6 białek
- 100g gorzkiej czekolady
- 150g erytrytolu lub ksylitolu
- 80g oleju kokosowego
- 80g mąki migdałowej
- 90g orzechów nerkowca
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek miodu (robiłam z myślą o dzieciach, dlatego miód w masie to opcja)
Przygotowanie
Całe ciasto można przygotować z pomocą jednego blendera - ja testowałam właśnie blender Blaupunkta i dał sobie ładnie ze wszystkim radę :)
Białka ubijamy jedną z końcówek. Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli wraz z olejem - do rozpuszczonej dajemy erytrytol, aby się dobrze rozpuścił. Możemy zamiast czekolady użyć sypanego, gorzkiego kakao.
Białka delikatnie mieszamy z mąką a potem z rozpuszczonym olejem z dodatkami. Taką masę pieczemy w sylikonowej foremce na 180* przez maksymalnie 30 minut. Nakłuwamy patyczkiem i wyjmujemy gdy jest suchy po wyjęciu z ciasta.
Orzechy zalewamy rozpuszczonym olejem oraz dodajemy miód. Możemy użyć rozdrabniacza, który jest dołączony do kompletu tego blendera ręcznego Blaupunkt, albo użyć końcówki blendującej. Masą smarujemy wierzch wystudzonego ciasta.
Jeśli ciasto jest dla nas zbyt suche możemy je przekroić w poprzek na wierzch i spód. Wtedy spód nasączamy dowolnie sokiem owocowym albo syropem z dodatkiem alkoholu. Przekrojone ciasto smarujemy powidłami i odstawiamy do lodówki na godzinkę.
Zapewniam, że wystarczy weekend aby takie ciacho zniknęło z kuchni :)
Mąkę migdałową można oczywiście zastąpić np mąką jaglaną lub mieszanką mąki ziemniaczanej i ryżowej. Nie polecam używania mąki białej - jest zupełnie bezwartościowa i szkodzi w toku jej spożywania. Więcej o tym piszę TU
Wygląda obiecująco, a weekend przed nami :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jeśli się skusiłaś/eś :)
UsuńWow, no takiego pysznego ciacha to ja nie jadłam od dłuższego czasu :P Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńOOO ja! Czekoladowe cudo! Muszę koniecznie zrobić, mam nadzieję, że mi wyjdzie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie może nie wyjść - pozdrawiam!
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) Bez dwóch zdań :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje takie ciacho. Super na pewno będzie smakowało.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Ciasto wyszło idealnie. Bardzo smakowało wszystkim domownikom.
OdpowiedzUsuńŚwietnie :) Bardzo się cieszę :)
UsuńMusi być pyszne.
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się wyśmienicie, przepis prosty i szybki w wykonaniu :) Trzeba koniecznie upiec jutro!
OdpowiedzUsuńCiasto musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńNo na weekend ciacho obowiązkowo:) super przepis na pewno skorzystam. Zainteresowanych zapraszam również do mnie na bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMniam wygląda niesamowicie
OdpowiedzUsuń