Anna Laskowska Dietetycznie Siostro

28.08.2017

LECZO POSTNE - WEKOWANIE - POST EWY DĄBROWSKIEJ



To żadna marketingowa ściema - płyn do mycia warzyw. Musicie wiedzieć, że rolnicy stosują różne opryski warzyw i owoców i często są to opryski oleiste - takie, których nie zmyją opady. Dlatego faktycznie są w sklepach płyny do mycia warzyw i można z nich korzystać, ja wybieram tańszą choć może trochę bardziej pracochłonną metodę. Jeśli chcecie jeść warzywa i owoce ze skórką - myjcie je.

ROZTWÓR DO ZMYWANIA PESTYCYDÓW

Na każdy litr wody biorę pół szklanki octu - winnego lub jabłkowego. W takim roztworze myję warzywa szorstką stroną zmywaka kuchennego.
Następnie warzywa należy opłukać z kwasu, więc wkładamy je na 2 minuty do wody z dodatkiem sody kuchennej. Na każdy litr wody biorę czubatą łyżeczkę sody.



POSTNE LECZO EWY DĄBROWSKIEJ
W zależności od potrzeb proporcjonalnie zwiększam ilość warzyw.

Składniki
na 2 litrowe słoiki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g selera naciowego
  • 3 średnie marchewki
  • 3 cukinie
  • 3 papryki
  • łyżka papryki słodkiej
  • inne przyprawy dowolnie według smaku. Ja przy postnym leczo używam tylko pieprz.
  • 200g koncentratu pomidorowego (sprawdź na etykiecie czy nie zawiera dodatków poza pomidorami)

Przygotowanie

Na niewielkiej ilości wody (2cm na dnie garnka) duszę pokrojoną cebulę, czosnek, seler i marchewkę. Te warzywa wrzucam jednocześnie i duszę do czasu gdy marchew jest al dente. Następnie wrzucam resztę warzyw i przyprawy. Dolewam wody około 400ml. Gdy cukinia i papryka będą al dente - tak lubię - dokładam koncentrat i wszystko mieszam. Gotowe.

SŁOIKI MYJĘ I WYPARZAM WRZĄTKIEM

Do gorącego słoika nakładam gorące leczo. Zamykam i przekręcam słoik do góry dnem.
W wysokim garnczku zagotowuję wodę i wstawiam do gotującej się (na mały ogień) słoik z leczo do góry nakrętką. Woda powinna sięgać na 3/4 wysokości słoika. Pasteryzuję 5-8 minut. Odstawiam do ostygnięcia.



Nie bez powodu mówi się, że wszelkie choroby zaczynają się w jelitach. Mikroflora jelitowa oddziałuje na cały organizm. Znaczna część zespołu immunologicznego jest ściśle związana z przewodem pokarmowym, i to tutaj w błonach śluzowych jelit znajduje się większość komórek układu odpornościowego. Piszę Wam o tym nie bez przyczyny - nadchodzi jesień a wraz z nią większe ryzyko zachorowania na różnego rodzaju wirusy i infekcje. Zadbajmy o swoją odporność zaczynając od jelit - wymiećmy z jelit śmieci, tak aby wartości odżywcze mogły swobodnie przenikać z pożywienia do naszego organizmu. Dzięki temu stanie się on silniejszy i bardziej odporny na kapryśną pogodę :)

2 komentarze:

  1. Super, ostatnio bardzo polubiłam leczo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam również wersję postną - niczym nie ustępuje tej z tłuszczem :)

    OdpowiedzUsuń