Bigos bez mięsa jest dużym wyzwaniem i każdy kto uwielbia tradycyjną wersję podejdzie do mojego dzisiejszego przepisu sceptycznie. Może więc nie traktujmy tej potrawy jak wegańskiej wersji bigosu tylko nazwijmy to po prostu "kapusta z warzywami korzennymi" i już!? :)
Składniki
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- Pół główki białej kapusty
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- Seler
- 3 spore cebule
- 8 ząbków czosnku
- 25g wędzonej papryki
- Pieprz czarny mielony
- Łyżka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- Pół łyżeczki mielonego cząbru
Przygotowanie
Kapustę kiszoną, białą i cebule szatkujemy. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na dużych oczkach. Do garnczka na odrobinę wody szklimy cebulę i starty na małych oczkach czosnek. Solimy i pieprzymy. Dodajemy resztę przypraw i mieszamy z poszatkowaną kapustą białą i kiszoną. Gdy wszystko wymieszamy dolewamy wody na równo i dorzucamy starte warzywa. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy 5 godzin i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepszy jest po 2 dniach.
Polecam zrobić ten bigos i mieć go zawsze w lodówce podczas postu w okresie jesienno-zimowo-wiosennym! Jeśli macie jakąś sprawdzoną przyprawę do bigosu bez mięsa, której tutaj nie użyłam to piszcie w komentarzach! Chętnie wypróbuję :)
Ania
Właśnie przymierzam się do tej diety ;)
OdpowiedzUsuńBrawo - zdecydowanie polecam. Rozsądnie. Pomogę :)
UsuńBigos wygląda przepysznie :) Niektórzy jeszcze suszone grzyby ale nie wiem czy tu to pasuje :)
OdpowiedzUsuńPasuje ale na poście w tej fazie pierwszej grzybów nie wolno spożywać. Niemniej pasują! :)
UsuńJa też myślę nad zastosowaniem tej diety warto?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie warto - łatwiej opanować apetyt na słodycze, gubi się centymetry oraz oczyszcza organizm już w ciągu 14-20 dni :)
UsuńBigos bez mięsa? Jak dla mnie spoko! Nie jestem zwolenniczką dużej ilości mięsa w diecie i z miłą chęcią przetestuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńJa bym dodała śliwki suszone
OdpowiedzUsuńO ile potrawa miałaby być zgodna z postem Daniela to nie wolno śliwek :) Ale jeśli nie musi - to dodaj :)
UsuńMożna przecież dodać grzybki dla smaku i potem je wyciągnąć . Wilk będzie syty i dieta nienaruszona.
OdpowiedzUsuńObawiam się że to tak nie działa :)
Usuńproste ale bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz i wyszedł mi przepyszny.Jak dla mnie lepszy niż ż mięsem.Dla smaczku dodałam suszone śliwki i starte jabłko.Pycha.Polecam!!!
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńWow! Ciekawe, jak coś takiego smakuje. Chętnie spróbowałabym i sprawdziła, czy smak jest równie dobry.
OdpowiedzUsuń