Wersja FIT tych bułeczek opiera się na tym, że zamiast klasycznej białej mąki pszennej, użyłam mąki razowej do wypieku chleba, zamiast cukru dosłodziłam ksylitolem a tłuszczu nie dałam ani troszkę :) Zobaczcie sami, spróbujcie i oceńcie czy jedlibyście :)
Składniki
- 150g mąki razowej do wypieku chleba
- 50g ksylitolu
- 4 niewielkie banany
- 2 jajka
- Łyżeczka proszku do pieczenia, ja używam bezglutenowego ponieważ nie pozostawia posmaku jak soda czy tradycyjny proszek do pieczenia
- Pół tabliczki gorzkiej czekolady - oczywiście nie jest to dodatek konieczny :)
Przygotowanie
- Mąkę mieszamy z proszkiem, jajkami i cukrem na gładką masę i dodajemy banany, które gnieciemy. Moje były już tak dojrzałe że gniotłam łyżką. Po wymieszaniu tych składników napełniamy sylikonowe foremki i pieczemy na 170-180 stopni przez 30 minut i pozostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.
- Z foremen wyjmowałam lekko ciepłe. Zmieniały chwilowo kształt i sprawiały wrażenie niedopieczonych, ale gdy zupełnie ostygły złapały kształt i były świetne - idealnie upieczone, nie suche, nie twarde.
Na pewno powtórzę ten przepis, polecam go i Wam :)
Dobrej nocy
Ania
Mniam! Straszna szkoda, że nie mogę teraz jeść bananów :(
OdpowiedzUsuńBananowe wypieki górą! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Słyszałem już o bułkach bez mąki, zrobionych z ziaren, ale bułki z bananów to kompletna nowość! Z chęcią przetestuję i zapraszam na mojego bloga : )
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco :3
OdpowiedzUsuńZdecydowanie idealne na śniadanie. Przepysznie wyglądają. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha! Po zjedzeniu takich dietetycznych muffinek na pewno nie będziemy mieć dużych wyrzutów sumienia.
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają przepysznie. Na pewno szybko znikają z talerza :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis... Niemniej jednak trzeba też myśleć racjonalnie o całej diecie. Skupienie się tylko na pojedynczych elementach nie przyniesie nam sukcesu. Tych elementów musi być więcej!
OdpowiedzUsuń