Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

27.03.2017

PRZEPISY NA POST dr Ewy Dąbrowskiej czyli POST DANIELA



Przyszedł czas na dawkę przepisów. Prosicie o nie już codziennie więc siadłam i lecę z przepisami dla Was!

Jest to kilka podstawowych przepisów na potrawy, które można jeść podczas postu. Wszystkie użyte warzywa i przyprawy znajdują się na liście produktów dozwolonych. Lista znajduje się w książce dr Ewy Dąbrowskiej "Ciało i ducha ratować żywieniem".

Przepisy są oczywiście inspirowane na tych, które możecie znaleźć w sieci. Tak naprawdę wiele przepisów się powtarza i różnią się dośc kosmetycznie.

Zapraszam do gotowania, a przede wszystkim zapraszam do postu warzywno-owocowego :)

1. KOKTAJL Z BURAKA I JABŁKA

https://www.instagram.com/p/BPcTKhABl6A/?taken-by=dietetycznie_siostro

Jedyne słuszne śniadanie to najczęściej koktajl z buraka i jabłka w proporcji 2:1.
Rewelacyjnie napełnia, pysznie smakuje i mam wrażenie że ta duża dawka fruktozy pobudza do życia lepiej niż kawa!

Jeśli jestem bardzo głodna i mam czas to podgrzewam sobie rano jeden z gulaszy warzywnych.
U nas przyjęły się dwa gulasze:

2. GULASZ WARZYWNY Z OREGANO I POMIDORAMI


  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 5 marchewek
  • 3 cukinie
  • 750ml pasty pomidorowej
  • oregano, sól, pieprz

Przygotowanie

Na odrobinie wody duszę starte ząbki czosnku, dodaję poszatkowaną cebulę, gdy już nie bedzie surowa dorzucam pokrojony seler i szatkuję marchewki na tarce, która plasterkuje. Gdy wszystko będzie al dente wrzucam cukinię pokrojoną w plastry. Na koniec dolewam prawie pasty pomidorowej z buteki lub kartonu i doprawiam do smaku. Używam około 2 łyżek oregano.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

3. GULASZ WARZYWNY Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ NA OSTRO


  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 5 marchewek
  • Spora kapusta pekińska
  • 3 papryki czerwone (opcjonalnie)
  • 500ml pasty pomidorowej 
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka czerwonej pasty curry Tao Tao - tą pastę można stosować na poście.
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Analogicznie jak poprzedni gulasz: na odrobinie wody duszę starte ząbki czosnku, dodaję poszatkowaną cebulę, gdy już nie bedzie surowa dorzucam pokrojony seler i szatkuję marchewki na tarce, która plasterkuje. Gdy wszystko będzie al dente wrzucam pokrojoną kapustę pekińską i pokrojone papryki, ale robiłam również bez papryki i było mega. Papryka jednak dość droga... Na koniec dolewam pasty pomidorowej i dodaję koncentrat oraz pastę curry.

Smakuje od razu :)

Takie gulasze jemy oczywiście również na obiady i kolacje :)

4. ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

 

  • Kalafior
  • 2 małe pietruszki
  • Marchewka
  • Pół niewielkiego selera 
  • Por
  • Chrzan, korzeń około 20cm
  • 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól

Przygotowanie

Warzywa myjemy, obieramy (tam gdzie trzeba) i umieszczamy w garnczku. Dorzucamy przyprawy i zalewamy wodą tak aby pokryło lekko warzywa. Gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy przyprawy i blendujemy na krem.

5. ZUPA KREM POMARAŃCZOWY


  • 5-7 marchewek
  • Pietruszka
  • 4 cebule
  • Por
  • Połówka średniego selera
  • 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól
Przygotowanie

Warzywa myjemy i obieramy oraz kroimy - wszystko standardowo jak na zupę. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Przed zblendowaniem wyjmujemy przyprawy. Podając można dorzucić świeżo poszatkowaną cebulkę :)

Mam nadzieję, że to Was zainspiruje. Postaram się wrzucić kolejne przepisy w tym tygodniu!
Smacznego!
Ania

3 komentarze:

  1. Zupa krem marchewkowa to coś, co mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm... ciężko byłoby mi na tej diecie, bo żadne z dań jakoś nie trafia w moje gusta smakowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masz jakieś własne pomysły na dania z warzyw bez użycia tłuszczy?
      Przyjmę każdy pomysł :)

      Usuń