Potrawka z soczewicy to typowa potrawa jednogarnkowa, która sama może stanowić świetny posiłek. Naturalnie można do niej zjeść również kawałek mięsa czy sadzone jajko, jednak dziś pojedziemy po wegańsku ;)
Soczewica tak jak fasola czy ciecierzyca, jest idealną alternatywą dla mięsa, ponieważ zawiera świetnie przyswajalne białko w dużej ilości. Dlatego jeśli nie jemy mięsa - musimy bilansować swoją dietę w te właśnie warzywa.
Jeśli czujemy się zapracowani, zestresowani i mamy kłopoty z koncentracją, również soczewica nam pomoże, bo jest bogata w potas - obniży ciśnienie, wzmocni serce, układ krwionośny i zapewni lepsze funkcjonowanie organizmu.
Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, powinny jeść soczewicę kilka razy w tygodniu, gdyż jest ona jego bogatym źródłem. Dzięki temu pomagamy tworzeniu się czerwonych krwinek i unormowaniu hemoglobiny.
Naukowcy odkryli w soczewicy i innych warzywach strączkowych taniny, czyli związki które pomagają leczyć, zapobiegać i zwalczać choroby nowotworowe. Jeśli więc męczą Cię powracające polipy lub zmagasz się z gruczolakami lub innymi naroślami - sięgaj po te warzywa! Zawsze warto pomagać sobie z każdej strony.
Osoby, które się odchudzają, dzięki soczewicy zapewnią sobie dużą dostawę energii, błonnika i wartości odżywczych. Nasycą się bardzo zdrowo na długo, a ich apetyt na słodycze powinien się zmniejszyć :)
POTRAWKA RAGOUT Z SOCZEWICĄ
Składniki
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 zgrabne, niewielkie marchewki
- 3 cebule żółte
- 1 cebula czerwona
- 3 czerwone papryki
- 3g majeranku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
Sekret ładnie wyglądającego ragout to równo pokrojone warzywa, dlatego warto się do tego przyłożyć, aby później mieć jeszcze większą przyjemność z jedzenia.
Cebule, marchew i papryki kroimy na kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy kolejno cebulę, potem dokładamy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wsypujemy przyprawy.
Gdy całość się zeszkli dokładamy soczewicę, 5 szklanek wody i dusimy 5 minut.
Po tym czasie wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę i dusimy aż soczewica będzie miękka.
Dla mnie to ragout jest daniem lunchowym zamiennie z sałatką z mięsem. Pamiętajcie, że czerwona soczewica szybko robi się miękka i równie szybko zaczyna się rozpadać na papkę. Jeśli chcecie wielokrotnie podgrzewać tę potrawę to można użyć zielonej soczewicy. Wtedy soczewicę dusimy 30 minut i dorzucamy paprykę na ostatnie 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka :)
Smacznego!
Ania
Uwielbiam jednogarnkowe potrawy <3 Łatwe do zrobienia, mało mycia naczyń, a do tego często łączą wszystkie potrzebne nam składniki w jednym daniu :D Soczewicę czerwoną uwielbiam, więc zapisuję i będę robić!
OdpowiedzUsuńMniam! Na początku mojej przygody z weganizmem nie przyjmowałam wystarczającej ilości białka. Później, gdy zwiększyłam ilość fasoli i ciecierzycy wszystko wróciło do normy :-) Z soczewicy jeszcze nic nie robiłam, a patrząc na składniki to ta potrawka musi być przepyszna :-)
OdpowiedzUsuńBardzo polubiłam soczewicę i z chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńKocham soczewicę, bardzo często używam jej w kuchni. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie probowałam czegoś takiego.. moze sie skusze..
OdpowiedzUsuńPrzepis wypas
OdpowiedzUsuń