Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

04.01.2016

RAGOUT - czyli wegański wypas


Potrawka z soczewicy to typowa potrawa jednogarnkowa, która sama może stanowić świetny posiłek. Naturalnie można do niej zjeść również kawałek mięsa czy sadzone jajko, jednak dziś pojedziemy po wegańsku ;)

Soczewica tak jak fasola czy ciecierzyca, jest idealną alternatywą dla mięsa, ponieważ zawiera świetnie przyswajalne białko w dużej ilości. Dlatego jeśli nie jemy mięsa - musimy bilansować swoją dietę w te właśnie warzywa.

Jeśli czujemy się zapracowani, zestresowani i mamy kłopoty z koncentracją, również soczewica nam pomoże, bo jest bogata w potas - obniży ciśnienie, wzmocni serce, układ krwionośny i zapewni lepsze funkcjonowanie organizmu.

Kobiety w ciąży, które chcą zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasu foliowego, powinny jeść soczewicę kilka razy w tygodniu, gdyż jest ona jego bogatym źródłem. Dzięki temu pomagamy tworzeniu się czerwonych krwinek i unormowaniu hemoglobiny.

Naukowcy odkryli w soczewicy i innych warzywach strączkowych taniny, czyli związki które pomagają leczyć, zapobiegać i zwalczać choroby nowotworowe. Jeśli więc męczą Cię powracające polipy lub zmagasz się z gruczolakami lub innymi naroślami - sięgaj po te warzywa! Zawsze warto pomagać sobie z każdej strony.

Osoby, które się odchudzają, dzięki soczewicy zapewnią sobie dużą dostawę energii, błonnika i wartości odżywczych. Nasycą się bardzo zdrowo na długo, a ich apetyt na słodycze powinien się zmniejszyć :)



POTRAWKA RAGOUT Z SOCZEWICĄ
Składniki


  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 zgrabne, niewielkie marchewki
  • 3 cebule żółte
  • 1 cebula czerwona
  • 3 czerwone papryki
  • 3g majeranku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego


Przygotowanie

Sekret ładnie wyglądającego ragout to równo pokrojone warzywa, dlatego warto się do tego przyłożyć, aby później mieć jeszcze większą przyjemność z jedzenia.

Cebule, marchew i papryki kroimy na kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy kolejno cebulę, potem dokładamy marchew i czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wsypujemy przyprawy.

Gdy całość się zeszkli dokładamy soczewicę, 5 szklanek wody i dusimy 5 minut.
Po tym czasie wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę i dusimy aż soczewica będzie miękka.

Dla mnie to ragout jest daniem lunchowym zamiennie z sałatką z mięsem. Pamiętajcie, że czerwona soczewica szybko robi się miękka i równie szybko zaczyna się rozpadać na papkę. Jeśli chcecie wielokrotnie podgrzewać tę potrawę to można użyć zielonej soczewicy. Wtedy soczewicę dusimy 30 minut i dorzucamy paprykę na ostatnie 5-10 minut, aż soczewica będzie miękka :)
Smacznego!
Ania

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam jednogarnkowe potrawy <3 Łatwe do zrobienia, mało mycia naczyń, a do tego często łączą wszystkie potrzebne nam składniki w jednym daniu :D Soczewicę czerwoną uwielbiam, więc zapisuję i będę robić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Na początku mojej przygody z weganizmem nie przyjmowałam wystarczającej ilości białka. Później, gdy zwiększyłam ilość fasoli i ciecierzycy wszystko wróciło do normy :-) Z soczewicy jeszcze nic nie robiłam, a patrząc na składniki to ta potrawka musi być przepyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo polubiłam soczewicę i z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham soczewicę, bardzo często używam jej w kuchni. Przy najbliższej okazji wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie probowałam czegoś takiego.. moze sie skusze..

    OdpowiedzUsuń