Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

07.09.2015

NA DZIEŃ DOBRY LUB DOBRANOC - nic lepszego nie ma



Niezależnie od tego czy potraktujecie ten napój jako codzienny starter czy jako rozgrzewającą miksturę, w każdym przypadku dacie sobie coś bardzo, bardzo dobrego! Aby Was o tym upewnić, powstał dzisiejszy post :)

CYTRYNA

Na pewno wiecie o niej, że jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, a ta świetnie wspomaga naszą odporność. Część z Was może też wiedzieć, że mimo kwaśnego smaku, cytryna jest zasadowa - co znaczy, że alkalizuje odczyn pH naszego organizmu. Większość potraw, które spożywamy ma odczyn kwaśny, a cytryna balansuje to pH i sprawia, że będzie ono odpowiednie, co jest podstawą naszego zdrowia.
Dodatkowo cytryna pomaga usuwać z organizmu toksyny, a zawartość pektyn pomoże kontrolować apetyt i przyspieszyć przemianę materii.

IMBIR i jego zalety szeroko opisywałam rok temu, przy okazji jesiennych propozycji.

plus... PIEPRZ CAYENNE

Inaczej pieprz kajeński, to nic innego, jak proszek ze zmielonej, ususzonej papryki chilli. Ma ostry, gryzący smak, jednak dodany do naszego napoju, wzbogaca jego wartości dobroczynne dla organizmu, a jego chropowatość zasadniczo znika :)

O pieprzu kajeńskim warto wiedzieć, że tak jak cytryna i imbir, również pomaga w walce z przeziębieniem, oraz w walce z wirusami i bakteriami. Ma działanie bakteriobójcze i w naszych organizmach czyni wiele dobra: pobudza komórki do produkcji ochronnych soków żołądkowych, wspomaga trawienie i likwiduje wzdęcia, łagodzi i hamuje stany zapalne, a także działa przeciwbólowo. Naukowcy twierdzą również, że hamuje apetyt!

Te wszystkie zalety, wybranych przeze mnie trzech składników sprawiły, że postanowiłam stworzyć z nich napój, który będę mogła pić z całą rodziną. Najpierw myślałam o czymś pomagającym nam w odporności, potem chciałam jeszcze aby napój miał właściwości przeciwzapalne oraz wspomagał trawienie. Wyzwaniem było połączyć intensywny w smaku imbir z ostrym pieprzem, ale znalazłam świetne rozwiązanie - do napoju użyłam słodkich jabłek. Zwykle do takich rozgrzewających mikstur stosuje się pomarańczę i cynamon, ale nie chciałam, aby całość wyszła "Bożonarodzeniowa".


NAPÓJ IMBIROWO- CYTRYNOWY NIE TYLKO JESIENNO-ZIMOWY
Składniki
na 2 litry

  • 2kg jabłek słodkich
  • 3-5cm świeżego imbiru
  • 1l wody
  • Świeży sok z trzech cytryn
  • pieprz cayenne - o ilości opowiem w poście :)


Przygotowanie

Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne, ogonki, oczyszczam i gotuję w wodzie aż się zaczną rozpadać.



Po ostygnięciu dodaję starty imbir i sok cytryny i wszystko blenderuję. Imbir dodaję stopniowo i sprawdzam smak, ponieważ napój ma być również dla dzieci.

Tego drinka pijemy w kieliszkach :) Do każdego shota dla dorosłych wsypuję szczyptę pieprzu. Nie pieprzę całości, ponieważ moje dzieci nie wypiłyby tak ostrego napoju. Natomiast dzieci piją miksturę z dodatkiem miodu. Myślę, że to świetny, wspierający odporność, domowy syrop :)

Napój smakował każdemu domownikowi i jestem pewna, że będziemy go pić całą jesień i zimę. A Ty się skusisz? Myślę, że nie masz wyboru - leć do sklepu po składniki i pij na zdrowie!
Pozdrawiam,
Ania

7 komentarzy:

  1. Z przyjemnością wypróbuję przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i w końcu mam pomysł na zapas jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to fajnie :) Myślę, że można spokojnie wekować tę miksturę, bo w lodówce przetrwa góra 3-4 dni. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny sposób na zadbanie o odporność. Dobrze zauważyłaś, że gdy dodamy do tego napoju pomarańcze, cynamon i goździki -otrzymamy idealnie zimową kompozycje. Świetny pomysł, gdyż dzisiaj nie mamy prawa chorować... Takie jest tempo życia, wiec na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. No to jutro sprawdzę ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń