Bolesne miesiączki, migrena, kłopoty z trawieniem, marznące stopy lub uparty katar? Czy Twój organizm ostatnio nie wyrabia? Musisz koniecznie to zmienić, a najprościej zacząć od odpowiednio dobranych składników.
Zapisz się na mój newsletter, dowiedz się jak sobie radzić ze stresem i wzmocnić organizm. Zdobądź dostęp do e-booków i poradników.
Sama ostatnio mam spadek formy i fizycznej i psychicznej. Nie wiem czy to jesień czy czas gdzieś wyjechać i odświeżyć głowę... Staram się nie dawać, zdrowo jeść i ruszać się, ale nie zawsze mi to wychodzi. Dlatego tym bardziej chcę zadbać o swoją odporność! Was również zachęcam do sięgania częściej po proste rozwiązania, które postawią nas na nogi - woda, cynamon, imbir - tego chyba nie można przedawkować :)
IMBIR
Dodajemy go do potraw i napojów. Na ciepło i na zimno! Wpisz w wyszukiwarkę na blogu "imbir", a przekonasz się jak szerokie ma zastosowanie. Zapraszam na kolejny rozgrzewający przepis z imbirem :)
KURCZAK W IMBIRZE
Składniki
Przygotowanie
Zapisz się na mój newsletter, dowiedz się jak sobie radzić ze stresem i wzmocnić organizm. Zdobądź dostęp do e-booków i poradników.
Sama ostatnio mam spadek formy i fizycznej i psychicznej. Nie wiem czy to jesień czy czas gdzieś wyjechać i odświeżyć głowę... Staram się nie dawać, zdrowo jeść i ruszać się, ale nie zawsze mi to wychodzi. Dlatego tym bardziej chcę zadbać o swoją odporność! Was również zachęcam do sięgania częściej po proste rozwiązania, które postawią nas na nogi - woda, cynamon, imbir - tego chyba nie można przedawkować :)
1. Ułatwia trawienie. Olejek
zawarty w kłączu pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa
żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia.
2. Łagodzi mdłości (jest
składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdziała wymiotom po
narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
3. Zmniejsza agregację
(zlepianie) płytek krwi, chroni więc przed tworzeniem się zakrzepów. Jest
niezbędnym dodatkiem do menu osób z podwyższonym cholesterolem.
4. Łagodzi bóle miesiączkowe. Warto
też dodawać go do jedzenia, gdy tylko zauważymy pierwsze oznaki PMS.
5. Leczy przeziębienia i
przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne.
Wchodzi w skład niektórych maści i plastrów rozgrzewających. Podczas masażu
kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgę obolałym mięśniom.
6. Leczy migreny -
regularnie stosowany zmniejsza częstość i ilość ataków, łagodzi też
towarzyszące im mdłości.
7. Działa przeciwobrzękowo,
bo zawarty w nim olejek eteryczny ma działanie moczopędne.
8. Dba o jamę ustną. Ma
działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach. Leczy
infekcje, pobudza wydzielanie śluzu. Warto płukać nim bolące gardło (do
szklanki bardzo ciepłej wody wsypać 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru).
9. Zwiększa koncentrację i
wydajność umysłową, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru
dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
10. Polepsza krążenie krwi,
wspaniale rozgrzewa cały organizm. W medycynie chińskiej uchodzi za
“gorący", powodujący ogień w ciele. Pobudza też organy płciowe. Tam, gdzie
rośnie, czyli w tropikalnej Azji, używa się go jako afrodyzjak.
KURCZAK W IMBIRZE
Składniki
- Dwa udka z kurczaka
- 3-5cm korzenia imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- Cebula
- Marchewka
- Łyżka oleju lub oliwy (na diecie Dukana używamy wody)
- Odrobina soli morskiej
Przygotowanie
- Kurczaka myjemy, oczyszczamy i smarujemy solą. Imbir szatkujemy, mieszmy z oliwą i kurkumą i smarujemy marynatą mięso.
- Na dno żaroodpornego naczynia wsypujemy pokrojoną cebulę i poszatkowaną w plasterki marchewkę. Na wierzch warzyw kładziemy kurczaka.
- Naczynie zamykamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy 40 minut w 180 stopniach a następnie jeszcze 20 minut bez przykrycia.
Kurczak jest pyszny, soczysty i lekko przyrumieniony, a warzywa mięciutkie i soczyste. Aromat i smak imbiru wypełnia cały dom. Mięso podajemy z warzywami z pary.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Mhm, smakowity przepis :) Smacznie i zdrowo. Będę musiała wypróbować.
OdpowiedzUsuńfajnie :) Smacznego!
UsuńŚwietny artykuł! Nie wiedziałam o tym, że imbir ma aż tyle właściwości. A co jeśli chodzi o napoje z imbirem, na przykład herabaty ziołowe z dodatkiem imbiru? Czy są naturalne? Z nieceirpliwością czekam na post o cynamonie :) Pozdrawiam, Ania.
OdpowiedzUsuńPrzyprawy to wielka moc i magia - tak niewiele potrzeba, aby włączyć je do menu, a skoro mogę pomóc, to trzeba to robić :)
UsuńMateraił o cynamonie tutaj: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/10/10-powodow-dla-ktorych-nalezy-uzywac.html
Nie wiem co się dzieje , ale ostatnio ze mną równiez jest nie najlepiej . osłabienie , ciagłe złe samopoczucie , brak radości życia i ogólnie chęci do czegokolwiek . Pobolewa mnie co chwila cos , ostatnio nawet jakieś krwotoki z nosa się pojawiały ( na szczęście mineły)
OdpowiedzUsuńBęde tu regularniej zaglądać i szukac sposobów na poprawę ..... życia ;-) hehe
Oj, te krwotoki nie brzmią dobrze...to mogą być zmęczenie, osłabienia, ale też niedobory żelaza. Postaraj się o nie zadbać. Koniecznie zapisz się na newsletter - w moim nowym e-booku piszę właśnie o tym jak niedobory składników mineralnych wpływają na nasz organizm i jak uzupełniać braki. Są tam również przepisy na konkretne dolegliwości. Polecam! Trzymaj się!!!
UsuńMmmm, uwielbiam imbir, ten kurczak na pewno smakowałby mi :)
OdpowiedzUsuńtrzeba więc koniecznie spróbować :)
UsuńPrzydałoby mi się coś na stres i nerwy... Za dużo ich ostatnio w moim życiu.
OdpowiedzUsuńoj - chyba jak każdemu niestety. Musimy sobie pomagać, a najlepsze są proste sposoby :)
UsuńPozdrawiam!
Właśnie tego mi było potrzeba :) wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuń;) anytime!
UsuńPewnie literowka, ale warto wyjasnic - zelpianie krwinek to aglutynacja, nie agregacja;)
OdpowiedzUsuń:)) dzięki!
Usuńo jakie szkodliwe działania kawy chodzi? bo jedyne jakie znam to zakwaszanie organizmu.
OdpowiedzUsuń