Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

03.09.2014

MUFFINKI BEZ MĄKI I CUKRU - po prostu! ;)


Moja miłość do amarantusa jest Wam dobrze znana więc nie zdziwi kolejny, zwieńczony sukcesem eksperyment z amarantusem w roli głównej :)
Te muffinki są boskie na deser, na śniadanie, przekąskę. Są wprost przepyszne!



Składniki
na 6 muffinek


  • 500ml składników suchych. Ja zmieszałam amarantus ekspandowany, grykę dmuchaną, kaszę jaglaną preparowaną
  • Garstka żurawiny poszatkowanej
  • 5-10ml stewii
  • Łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki karobu
  • Łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 2 jajka


Przygotowanie

Składniki mieszamy na jednolitą masę i wlewamy do sylikonowych foremek na muffinki i pieczemy na 180 stopni około 15-20 minut. Gdy muffinki są ładnie zbrązowione - wyjmujemy z pieca.


SMACZNEGO SIOSTRY!

16 komentarzy:

  1. Super :). Na pewno zrobię, bo zakochałam się w amarantusie :). Pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne muffiny :) serdecznie zapraszam do akcji ciacho na widelcu:
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/ciacho-na-widelcu

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry mam pytanie ma być 500 ml nie gram amarantuse? Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 500ml suchej mieszanki, ale może być tylko amarantus ekspandowany:)))

      Usuń
  4. Wyglądają strasznie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obrzydliwie apetyczne :)

      Usuń
  5. Muszę spróbować..., ale najpierw zakupy, bo z listy potrzebnych produktów mam tylko jajka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można użyć mąki amarantusowej i kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w tym przepisie ziarna dmuchane i preparowane :)

      Usuń
  8. Czy amarantus powinnam najpierw ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, amarantusa ekspandowanego nie gotujemy :)

      Usuń
  9. Twoje przepisy są naprawdę ciekawe. Ciężko jest znaleźć w Internecie przepisy bez cukru, czy mąki. Zapisuję Twojego bloga do ulubionych i na pewno będę korzystać z Twoich receptur ;)

    OdpowiedzUsuń