30 maja w piątek odbyły się warsztaty kulinarne Anna Laskowska "Słodko bez cukru".
stop
Prowadząca przeżyła
stop
Zaproszone blogerki upichciły przepyszne desery
stop
Spieszę donieść o przebiegu akcji
;)
Do prowadzenia warsztatów zaprosiłam Asię (Joanna Andrzejewska http://eat4fit.com.pl/), koleżankę z którą pracuję nad portalem Projekt Happiness. Ostatnio jest mega dużo pracy i Asia miała mnie supportować w razie potrzeby.
Ostatecznie muszę przyznać, że było po prostu fantastycznie. Kto nie dojechał niech żałuje, bo oto co go ominęło...
Gości witaliśmy prezentami. Były więc Podarunki od firmy SyS - notes, który okazał się mega przydatny! oraz trzy produkty od tej marki. W drugiej torbie również trzy produkty od EkoProduktu Marek Kubara - razem z materiałowymi torbami. Następnie była porcja wiedzy o cukrach, słodzikach, aspartamie, raport o fruktozie, książka "Rzucam Cukier" od wydawnictwa Pascal, moja książka "Słodkie ciasta i desery na diecie", no i mega fartuch oczywiście :)
Po 15-20 minutach od wejścia pierwszego gościa, odbyło się oficjalne powitanie i wprowadzenie do tematu warsztatów.
Mówiłyśmy razem o wadach i zaletach produktów słodzących i o tym, jak mogą zastępować cukier. Kto czego już używał, jakie są proporcje do cukru oraz w jakich warunkach te produkty się najlepiej sprawdzają.
To było usystematyzowanie wiedzy i miła, niedługa rozmowa.
Potem stworzyliśmy wspólnie 4 grupy, które zabrały się do gotowania przy wskazanych stanowiskach.
Dziewczyny szybko zabrały się do pracy, a ja przygotowałam dla nich niespodziankę - blind test, czyli degustację. Co jest czym posłodzone. Niestety nikt nie odgadł testu w 100% prawidłowo. Wszyscy pomylili stewię z aspartamem, a czasem ksylitol z cukrem.
Gotowanie, pieczenie, miksowanie i pichcenie trwało około 2 i pół godziny, aż do momentu ostatecznego serwisu, który prezentował się IDEALNIE.
Pewnie interesuje Was co jadłyśmy? :)
Między innymi:
stop
Prowadząca przeżyła
stop
Zaproszone blogerki upichciły przepyszne desery
stop
Spieszę donieść o przebiegu akcji
;)
Do prowadzenia warsztatów zaprosiłam Asię (Joanna Andrzejewska http://eat4fit.com.pl/), koleżankę z którą pracuję nad portalem Projekt Happiness. Ostatnio jest mega dużo pracy i Asia miała mnie supportować w razie potrzeby.
Ostatecznie muszę przyznać, że było po prostu fantastycznie. Kto nie dojechał niech żałuje, bo oto co go ominęło...
Gości witaliśmy prezentami. Były więc Podarunki od firmy SyS - notes, który okazał się mega przydatny! oraz trzy produkty od tej marki. W drugiej torbie również trzy produkty od EkoProduktu Marek Kubara - razem z materiałowymi torbami. Następnie była porcja wiedzy o cukrach, słodzikach, aspartamie, raport o fruktozie, książka "Rzucam Cukier" od wydawnictwa Pascal, moja książka "Słodkie ciasta i desery na diecie", no i mega fartuch oczywiście :)
Po 15-20 minutach od wejścia pierwszego gościa, odbyło się oficjalne powitanie i wprowadzenie do tematu warsztatów.
Mówiłyśmy razem o wadach i zaletach produktów słodzących i o tym, jak mogą zastępować cukier. Kto czego już używał, jakie są proporcje do cukru oraz w jakich warunkach te produkty się najlepiej sprawdzają.
Potem stworzyliśmy wspólnie 4 grupy, które zabrały się do gotowania przy wskazanych stanowiskach.
Dziewczyny szybko zabrały się do pracy, a ja przygotowałam dla nich niespodziankę - blind test, czyli degustację. Co jest czym posłodzone. Niestety nikt nie odgadł testu w 100% prawidłowo. Wszyscy pomylili stewię z aspartamem, a czasem ksylitol z cukrem.
Gotowanie, pieczenie, miksowanie i pichcenie trwało około 2 i pół godziny, aż do momentu ostatecznego serwisu, który prezentował się IDEALNIE.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pewnie interesuje Was co jadłyśmy? :)
Między innymi:
Batoniki domowe
Składniki
Na blachę 33x36cm
- · 10 jajek
- · 220g płatków owsianych górskich
- · 250g amarantusa ekspandowanego
- · 10-20ml stewii w płynie
- · 200g posiekanych bakalii
- · 2-4 łyżki syropu z karobu
Przygotowanie
- · Składniki po prostu ze sobą mieszamy
- · Masę rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na 180 stopni przez 20-30 minut, sprawdzając czy wypiek nie przypieka się
- · Po lekkim ostygnięciu możemy wycinać batony
Laura
Osęka http://bookoftaste.blogspot.com/
Ania Karcz-Czajkowska www.kalorycznie.org
Karina Falkiewicz http://ekscentrycznyparowar.blogspot.com/ |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Deser z kremem kokosowym
Składniki
na naczynie ok 12 x 30 cm
·
1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki do
posypania
·
300 g serka mascarpone
·
8 łyżek likieru kokosowego
·
15 ciasteczek
·
Kilka łyżeczek ksylitolu
·
2 dojrzałe banany
Przygotowanie
·
Na dnie naczynek pokruszyć ciasteczka. Nasączyć je
likierem
·
Banany obrać, przekroić wzdłuż, na pół. Ułożyć na
ciasteczkach
·
Serek wymieszać ze szklanką wiórek kokosowych.
Dodać 3 łyżki likieru i ksylitol. Zmiksować i masę przełożyć na banany
·
Posypać wiórkami
·
Wstawić do lodówki, do schłodzenia
·
Podawać ozdobione
Katarzyna
Niemiec http://truskawkiwwielkimmiescie.blogspot.com/ Martyna Banasik www.psychodietka.pl Marianna Wojcieska WWW.kuchennewojowanie.blogspot.com |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Torcik
bezglutenowy z bitą śmietaną
Składniki
Na jeden blat
• 3
białka
• 100g
zmielonych migdałów
• 100g
cukru pudru z ksylitolu
• 250ml
śmietany 36%
Przygotowanie
·
Białka ubijamy i mieszamy ze zmielonymi migdałami i pudrem i wypełniamy masą okrągłą foremkę
sylikonową o średnicy 22cm
·
Pieczemy
na 170 stopni przez 35 minut – tak, aby wierz się lekko zarumienił
·
Studzimy
i chowamy do lodówki na pół godziny
·
Zimną
śmietanę ubijamy na bitą i przekładamy nią rozcięty biszkopt
·
Tort
ozdabiamy według uznania
Karolina
Bugajec http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com/ Ada Kostrzoń http://www.sweet-fun.blogspot.com/ Eliza Klonfas http://kuchennybalagan.blogspot.com/ |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Deser z kaszą manną
Składniki
- · 1 litr mleka
- · 300g ksylitolu
- · 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub kakao bez cukru
- · 250g kaszy manny
- · Kostka masła
- · Herbatniki
Przygotowanie
·
Odlewamy szklankę mleka i mieszamy ją z kaszą
manną. Resztę mleka wlewamy do garnka. Dodajemy ksylitol, ekstrakt wanilii lub
kakao oraz masło. Całość zagotowujemy mieszając od czasu do czasu. Gdy masa się
zagotuje, dodajemy mleko z kaszą, szybko mieszając rózgą. Gotujemy przez ok. 3-
4min. (Całość zgęstnieje). W masie możemy zatopić bakalie, owoce, herbatniki
lub inne dodatki według fantazji.
·
Wybrane naczynie wykładamy folią aluminiową a na
dnie układamy herbatniki. Wylewamy gorącą masę, wyrównujemy i przykrywamy
resztą herbatników. Pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Podajemy ozdobione truskawkami.
Monika
Janiec http://bez-maki-i-cukru.blogspot.com/ Ola Filińska-Zacharzewska - http://smakosha.blogpot.com/ Nina Andrzejak http://www.ninawkuchni.pl/ |
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zorganizowanie warsztatów nie jest rzeczą bardzo trudną tylko czasochłonną. Natomiast samo prowadzenie to najgenialniejsza część wszystkiego. Fakt, że wszyscy gotują Twoje przepisy jest nobilitujący, co innego gdy na przykład ubijają białka tam, gdzie wcale nie miały być ubite :)
Bardzo dziękuję wszystkim za udział,
zastanawiam się kto z Was wybrałby się na takie warsztaty,
bo już planuję drugą edycję,
ale może tym razem nie tylko dla blogosfery!
Piszcie w komentarzu
czy i dlaczego wybrałybyście się do mnie na warsztaty o słodyczach bez cukru.
Napiszcie w odpowiedzi też swój e-mail. Najciekawsze odpowiedzi posłużą mi za drogowskaz i nagrodzę je paczkami, które pozostały po nieobecnych na warsztatach osobach :)))
MIŁEGO WTORKU!
Jeszcze raz bardzo dziękuję za smaczne, słodkie (choć bez cukru!) warsztaty :)
OdpowiedzUsuńByło mi bardzo milo poznać Was wszystkie osobiście no i mam nadzieję, do rychłego zobaczenia!
Pozdrawiam Ada (Słodkie Przyjemności)
wow musiało być świetnie i przede wszystkim smacznie;-)
OdpowiedzUsuńWow! Widzę, że warsztaty udały się a uczestnicy byli bardzo zadowoleni - pełno uśmiechów na tych zdjęciach :) Ja sama śmieję się, widząc tyle pyszności, które zostały przygotowane. Gratuluję Pani Aniu podjęcia pięknego przedsięwzięcia i pełnego zaangażowania. Oby więcej takich ambitnych osób :)
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią wybrałabym się na takowe warsztaty. Właśnie kończę II rok studiów na Dietetyce i w przyszłości zamierzam pracować w tym zawodzie (nawet chcę go troszkę rozszerzyć :D). Czytając recenzję i oglądając zdjęcia z tego wydarzenia widać, jak starannie podeszła Pani do wyznaczonego przez siebie zadania, pięknie przygotowane warsztaty, podzielone na część teoretyczną i praktyczną, po prostu widać, że zaangażowała się Pani w 100% i to się chwali. Bardzo chciałabym móc się kiedyś tam zjawić, jakby była taka możliwość. Zdobyłabym wiedzę, która na pewno przydałaby mi się w przyszłości, a także teraz :) Na studiach co prawda poznaliśmy substancję słodzące, ale jedynie w teorii, powiem tak, wiemy, że one są :D Ale jak je wykorzystać, co pozytywnego wnoszą w nasz jadłospis.....to już nie bardzo. Myślę, że zdobyte doświadczenie na warsztatach pozwoliłoby poszerzyć moją dotychczasową wiedzę i sprawiło, że najbliżsi mieliby co do próbowania przez następny czas (przepisy chętnie bym wykorzystała w domu :D). Pozdrawiam
e-mail: monikamajka12@wp.pl
Było bosko! stokrotne dzięki :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że byłam tak krótko i nie zdążyłam wszystkiego spróbować. Pozdrawiam Was dziewczyny !!!
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu, odkryłam Twój blog całkiem niedawno i żałuję że nie zrobiłam tego wcześniej. Bardzo czekałam na zdjęcia z Twoich warsztatów, ponieważ żałowałam, że nie mogłam się tam wybrać. Po prostu nie wiedziałam, że coś takiego organizujesz. :) W mojej rodzinie je się bardzo dużo słodkiego, cukier jest obecny praktycznie wszędzie. Próbowałam przekonać domowników o szkodliwości cukru i zaproponowania zdrowszych zamienników, jednak dużo nie wskórałam. Chciałabym wybrać się na Twoje kolejne warsztaty, uzupełnić dotychczasową wiedzę i upichcić coś na słodko ale jednak bez cukru :) Chciałabym aby Twoje przepisy przekonały domowników, że istnieją zdrowe słodycze :) Warsztaty uważam za niesamowitą przygodę i świetne doświadczenie. Czekam na informację kiedy odbędą się kolejne :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
fikcjaa4@o2.pl
jeju <3 jakie pyszności <3!!!!!!
OdpowiedzUsuńDla mnie warsztaty w super momencie, zreszta chyba każdy moment bylby super na poznanie nowych mozliwosci w kuchni. Wielkie dzieki. Deser z mascarpone zamierzam odtworzyc w tym tygodniu, batoniki świetne do roboty, a kruche bez cukru - miszcz. Serdeczne dzieki za zaproszenie, to był świetny trening przed sobotnim Food blogger Fest IV, na którym w sobotę cześć z nas mogła się spotkać już jako znajome, a nie tylko 'panny z łączy'. Super prowadząca - otwarta, przyjazna, pełna optymizmu. Czekamy na kolejne, ja deklaruję pomoc jakby co.
OdpowiedzUsuńSuper jedzonko. Fajne takie warsztaty.
OdpowiedzUsuńŚwietna relacja :) zazdroszczę udziału :)
OdpowiedzUsuńŚwietna relacja :) jestem nowicjuszem jeśli chodzi o zdrowe i racjonalne odżywianie. Kocham słodycze ale niestety odbija się to na mojej wadze. Kiedy widzę jakie pyszności przygotowywałyście na warsztatach, aż ślinka leci :)) Chętnie wzięłabym udział w czymś podobnym. Dlaczego? Stale eliminuję z mojego jadłospisu wszystko co słodkie a potem i tak ulegam i się objadam. Jeśli znalazłabym jakieś fajne zamienniki na zdrowe słodycze, myślę że mogłabym je wprowadzić do codziennego jadłospisu bez wyrzutów sumienia a to z kolei nie spowodowałoby "rzucania" się na słodycze po kilkudniowej abstynencji. Zazdroszczę dziewczynom które brały udział w obecnych warsztatach, widać że świetnie się bawiłyście. Bardzo bym chciała wziąć udział w kolejnych (jeśli się odbędą), uważam to za wspaniałe doświadczenie, możliwość poznania ciekawych przepisów, uzupełnienie wiedzy i spotkanie ludzi o podobnych zainteresowaniach :) Czekam na informacje :)
OdpowiedzUsuńfruginio@gmail.com
super warsztaty też chętnie wzięłabym w takich udział :)
OdpowiedzUsuńŚwietna relacja i super pomysł!! Gratulacje!
OdpowiedzUsuńKiedy rozstrzygnięcie? I kiedy kolejne warsztaty? :)
OdpowiedzUsuńWitam. Chciałabym uzyskać od Pani odpowiedź co w związku z powyższym "konkursem". Czy on nadal trwa, czy może wyniki już zostały ogłoszone - choć nigdzie ich nie znalazłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Widać, że to były udane warsztaty! :)
OdpowiedzUsuń