Dietetycznie Siostro!

22.10.2013

Tym zdobywa się serce mężczyzny!



Wracając z warsztatów kulinarnych w Goraju, o których niedługo Wam napiszę, zrobiliśmy zakupy w fantastycznym sklepie pod Poznaniem! Eko-sklep z prawdziwego zdarzenia i wszysko pachniało i wygląda na takie naturalne! Kupiłam sporo chleba, jajek, mięso, sery i trochę warzyw. W domu zrobiłam wspaniałą zupę gersona, którą zaproponuję Wam już niebawem. Dziś chciałabym nawiązać do spotkania z myśliwymi i pokazać Wam prosty sposób na pieczeń rzymską z daniela - bez boczku i podsmarzanych skwarek oczywiście!

PIECZEŃ RZYMSKA Z DANIELA dla Rafała :)
Składniki 
na dwie pieczenie 11x20 cm


  • 500g mięsa z daniela, u mnie zmielony udziec
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 2 ugotowane cebule
  • Kawałek ugotowanego pora
  • 2 jajka
  • Ząbek czosnku
  • Sól morska, pieprz, suszony cząber, zmielone ziele angielskie, garść świeżego tymianku, garstka zmielonego jałowca

Przygotowanie


  • Mięso mieszamy dobrze. Dodajemy jajka i przyprawy, prócz jałowca i tymianku.
  • Warzywa, prócz pora, blenderujemy z tymiankiem i masę dodajemy do mięsa. Znów mieszamy.
  • Na dno sylikonowych foremek układamy plasterki ugotowanego, mokrego pora. Teraz wykładamy mięso po równo do każdej foremki o wymiarach 11x20cm.
  • Posypujemy zmielonym jałowcem i pieczemy na 160 stopni przez 40-50 minut. Po pół godzinie odlewamy z foremek cały sos. Pieczemy, aż pieczeń się zarumieni. Możemy sprawdzić czy jest dobra nakłuwając ją wykałaczką. Jesli wypływa z niej płyn - trzymamy ją nadal w piecu.
  • Pieczeń studziłam w piecu, ale można również ją wyjąć, aby stygła szybciej.

Ta odchudzona wersja rzymskiej pieczeni, wzbogacona dodatkowo bardzo zdrowym i wartościowym mięsem z jelenia, zdecydowanie podbija męskie serca! 
Jesli szukacie więc czegoś dla mięsożercy, ale przy tym czegoś chudego, lekkiego i odtłuszczonego - wybierzcie tą pieczeń! 
Efekt murowany!




SMACZNEGO SIOSTRY!

16 komentarzy:

  1. Ale to musi być pyszne! A co gdy nie mamy daniela? Krowa?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, zwykle pieczeń robiona jest z wieprzowiny. Nie wiem jak by było w przypadku wołowiny. Jesli już, to wzięłabym cielęcinę - i tak Ci polecam :)

      Usuń
    2. A ja się konwenansów nie trzymam:) na moim kanale jest mój przepis na dietetyczną (ale nie suchą) pieczeń z jajkiem z indyka:) a wysuszone, chude mięsko wołowe po prostu kocham. Robiłam klopsiki pieczone z wołowinki ze startą cukinią w środku, cukinia dodaje wilgoci, ale mięsko samo w sobie smakuje krową, tak, jak lubię- film już czeka na swój dzień:) Chyba jestem jedyną osobą na świecie, która nigdy nie narzeka, że mięso jest zbyt suche:) no, chyba że przesuszony cycek z indyka...

      Usuń
  2. Hej gdzie dokładnie pod Poznaniem jest ten sklep? Bo od niedawna mieszkam w Poznaniu i nigdy o nim nie słyszłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sklep boski! Jak tylko ogarnę cały fotoraport z Goraju, to pokażę Wam ten sklep, bo go nawet nakręciłam :)
      W tym momencie nie potrafię odpowiedzieć nawet jaką miał nazwę :P

      Usuń
  3. a nie mozna by zrobić pieczeń z Rafała dla Daniela??? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))
      Rafał to niemal 40-letni niedźwiedź...nie miałabym nawet gdzie powiesić mięsa żeby skruszało :P

      Usuń
  4. idealna ta twoja pieczeń:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. sper pomysł :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega pyszności, mój mężczyzna były w 7 niebie, eh..ja z resztą też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodaję blog do obserwowanych tyle tu fajnych przepisów. Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Przydałoby się więcej takich eko-sklepów, myślę, że z roku na rok przybywa chętnych zakupów w takich sklepach.

    OdpowiedzUsuń