Dietetycznie Siostro!

11.10.2013

Śniegowe kulki bez cukru, mąki, tłuszczu ;)





Dziś na tapecie wiórki kokosowe, bo choć są średnio odżywcze, dość kaloryczne i zawierają większość nasyconych tłuszczy, to właśnie te tłuszcze są dla nas wyjątkowe. Kokos obfituje w kwas laurynowy (w większości) i mirystynowy. Ten pierwszy jest kwasem bardzo dobrze trawionym przez człowieka, a dodatkowo odgrywa dużą rolę w procesie wspomagania odporności. Kwas laurynowy dosłownie przenika błony komórek bakteryjnych i zaburza ich wewnętrzną strukturę. Na pewno znane są Wam zalety wody kokosowej (mnie nie smakuje ona za bardzo) - w niej również zawarty jest ten kwas.
Dodatkowo wiórki wpływają pozytywnie na pracę kosmyków jelitowych, mają sporo błonnika, żelaza, miedzi, potasu, kwasu foliowego oraz kilka witamin z grupy B i E.
Także mimo kaloryczności (100g=600kcal) polecam czasem rzucić się kulką kokosowego śniegu :)

Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.





Dla amatorów kokosa - uczta w gębie :)

35 komentarzy:

  1. jakie proste :oo napewno sprobuje juz jutro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo wiem - to jest najlepsze! :D

      Usuń
    2. Można prosić przepis, bo nie widać? :c

      Usuń
  2. Wooow *.* MUSZĘ to zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna uzyc stewii w pastylkach? Wczesniej je rozpuszczajac? Ilu lyzeczkom cukru odpowiadac ma ilosc stewii? Nie korzystam z plynnej wersji, wiec nie wiem co myslec o 5 mililitrach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodzić do smaku/na oko. Pastylki rozpuścić w małej ilości wrzątku. Kombinować! Próbować! ;)

      Usuń
  4. ubijać białak, czy nie ubijać _ that is the question ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe - a czy ja napisałam ubijać? :D
      Nie ubijać białek - to są "kulki w pięć minut" :)

      Usuń
  5. Kocham przepisy bez cukru, mąki i tłuszczu!! Bardzo lubie kokos dlatego z miłą checia przetestuje przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!!!!Pozdrawiam i zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis:)) a kokos uwielbiam wiec na pewno spróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie mam stewii, nie mam syropu z agawy itd... czym mogłabym zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  9. kompletnie nie wyglądają, jakby miały w sobie wiórki:P były drobno zmielone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście!!!! Dopisałam już do przepisu :) Dzięki za czujność!

      Usuń
  10. Śliczne :) Ile kuleczek wyszło z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają fantastycznie i pewnie tak samo smakują :)))

    OdpowiedzUsuń
  12. kosmków jelitowych, a nie kosmyków :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można zamiast kokosu użyć kaszy jaglanej preparowanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to propozycja zupełnie innego przepisu - spróbuj i daj znać ;)

      Usuń
  14. Mam stewię taką w proszku, moim zdaniem jest obrzydliwa ;) próbowałam nią słodzić napoje, ale jest po prostu okropna. i tu pytanie- czy w takich kulkach też smakuje podobnie? Czym podmienić stewię?

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. bez polewy licz tyle co 200g wiórków kokosowych

      Usuń
  16. Będę działać. Dziękuję, ratujesz życie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kokos moja miłość;-) Przepis fantastyczny - wypróbuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak długo kuleczki muszą być w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  19. Gdzie można dostać przepis??

    OdpowiedzUsuń