Dietetycznie Siostro!

12.09.2013

Język zwariuje Ci w buzi od mojego budyniowca


Dlaczego słodycze nie są wskazane na diecie odchudzającej? 
To proste, przecież zawierają kalorie, a z tymi przy odchudzaniu trzeba uważać. Budyniowe ciasto z cukierni, pieczone na białej mące z cukrem i masłem....mmmm - pycha! Tylko NIE WOLNO go jeść podczas odchudzania:(

Dlaczego słodycze nie są wskazane przy cukrzycy? 
To proste, przecież podnoszą stężenie glukozy we krwi. Ciastka z cukierni i kupne słodycze bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego i szturmują organizm sacharozą! Dodatkowo kupne ciasta zawierają sporo żółtek, których ilość i jakość należy kontrolować.

Z moim budyniowym ciastem jest inaczej! 
Można je zjeść podczas odchudzania i nie trzeba go sobie odmawiać przy cukrzycy. Stanowi idealny deser i jeśli raz w tygodniu zaserwujemy sobie porządny kawałek takiego budyniowca, na pewno nie pójdzie on w boczki, ani nie odbije się negatywnie na zdrowiu!

Moje ciasto budyniowe jest przygotowane z mąki żytniej, razowej TYP 2000, czyli z mąki o dużej zawartości błonnika pokarmowego, który opóźnia trawienie i wchłanianie się węglowodanów oraz tłuszczu i cholesterolu  do krwi . Razowa mąka jest węglowodanem polecanym cukrzykom, gdyż bardzo wolno podnosi stężenie glukozy we krwi. Ciasto ugniotłam na 3 żółtkach i wodzie, nie smarowałam formy dodatkowym tłuszczem, bo mam formę z powłoką nieprzywierającą. Dodatkowo ciasto jest słodzone stewią, czyli cukrem stworzonym dla diabetyków, który nie podnosi poziomu glukozy we krwi.


Smakuje również tym co wcale nie muszą unikać słodyczy i ciast :)
Zachodnia dieta i przetwórstwo spożywcze, choć często zaspokaja potrzeby naszego podniebienia, pozbawia naszą żywność wielu cennych pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biały cukier dodaje organizmowi energii i poprawia nastrój tylko na chwilę.

Cukier nie zawiera naturalnych pierwiastków odżywczych, dlatego po jego spożyciu organizm zużywa ich zapasy i to z tego tajemniczego powodu krótkotrwały początkowy efekt zwiększenia energii, jest szybko zastępowany spadkiem samopoczucia. Organizm reaguje na cukier wypuszczeniem insuliny, a ta z kolei redukuje poziom cukru we krwi.

Sposobów na pozbycie się z kuchni białego cukru, szukałam po raz pierwszy, chcąc po prostu schudnąć. Zapoznanie się z poradnikiem „Słodkie ciasta i desery na diecie” i przeczytanie go, zajmie Ci kilkanaście minut (to krótko), a zdobędziesz bardzo cenną wiedzę, do której ja dochodziłam latami.

W I serii limitowanych poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą mojemu zdrowiu. 

W poradniku „Moja Kuchnia bez mąki i glutenu” jest to gluten.




W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to cukier.
Komentowany poniżej przepis, którego zdjęcia widzisz, znalazł się właśnie w tym poradniku, który serdecznie polecam.


Całe ciasto ma 1372 kcal. Liczyłam ze stewią oraz budyniem w proszku (Winiary lub Oetker, bez cukru). Dzieląc je na 6 porządnych porcji, otrzymamy kawałki po około 230kcal.






To bardzo szybkie do przygotowania ciasto. 

Bardzo łatwe, tanie i bardzo smaczne. 

Waniliowy, aromatyczny i kruchy wierzch. 
Spód bez zakalca, słodki i suchy. 
Środek miękki, waniliowy, aż język wariuje w buzi! 
Cóż więcej potrzeba, aby rozpieścić podniebienie, gdy cukiernię musimy omijać wielkim łukiem??


Czy ciepłe czy ostudzone - kroi się świetnie. 
Posypuję je pudrem z ksylitolu. 
Zjadam trzęsąc uszami :)))

56 komentarzy:

  1. REWELACJA! Koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja! zbliżaja się moje imieniny więc pewnie wypróbuję i zaserwuję gościom, ciekawe czy zorientują się, że to "dietetyczne ciasto" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam Twoje przepisy! Zdecydowanie muszę kiedyś spróbować tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super:) Takie przepisy to można próbować bez zastanowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile kalorii może mieć porcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obliczałam z ksylitolem zamiast stewii (50g) i mlekiem 0% i mniej więcej taki kawałek jak na zdjęciu miał ok 300kcal :)

      Usuń
    2. A ja policzyłam ze stewią i budyniem winiary lub oetker bez cukru. Wyszło mi na całość około 1400kcal. Wielgaśna porcja (jedna z sześciu na jakie podzieliłam ciasto) miała w tym wypadku zaledwie 230kcal!!!

      Usuń
  6. Mmmm, wydaje się pyszne :) jakiej stewii używasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i gdzie kupujesz budyń który zawiera tylko skrobię kukurydzianą? zazwyczaj budynie mają skrobie kukurydzianą i ziemniaczaną. Dziękuję z góry za odpowiedz :)

      Usuń
    2. Używam stewii Zielony Listek. Budynie i galaretki kupuję w sklepie dla "dukanowców" najczęściej będąc u taty w Berlinie. Jest też taki sklep internetowy.

      Usuń
    3. dziękuję za odpowiedz, a jakiej stewii używasz? polecasz tą w tabletkach? zależy mi żeby jak najmniej zmieniała smak potrawy. :)

      Usuń
    4. Budyń, który ma w składzie tylko skrobię kukurydzianą można dostać w znanym sklepie na "L". :))) Dostępny w dwóch smakach: wanilia i czekolada.

      Usuń
    5. A, pakowany po pięć, na opakowaniu napisane jest "pudding".

      Usuń
  7. mam stewię w proszku - ile dodać do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dołączam się do pytania!

      Usuń
    2. Drogie, używałam kiedyś stewi w proszku. Miała tyle stewiozydów, że ciastka wyszły mega gorzkie Jeśli nie chcecie ryzykować to na początek sprawdźcie jak się ta stewia zachowuje w gorącej herbacie (chodzi o to, żeby jej przywalić temperaturą). Ta sypka, której ja używałam była smaczna wyłącznie na zimno. Pewnie niewiele pomogłam, ale tak to już jest z nowymi produktami - wszystkiego trzeba wypróbować na sobie ;) Powodzenia

      Usuń
  8. świetnie wygląda, bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na jaką śr. tortownicy jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  10. oo własnie szukałam przepisu na ciasto na ur teściowej no i już mam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ależ genialny pomysł na odchudzone ciasto:) wygląda wspaniale i tak też musi smakować:) co najważniejsze, można go jeść bez wyrzutów sumienia:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciągłe wyrzuty sumienia, ograniczenia, kombinacje jak tu odchudzić jedzenie... Naprawdę nie można już zjeść/ upiec ukochanego ciasta mającego w składzie mąkę i cukier? To zabija? Współczuję, szczerze współczuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. A dlaczego tylko raz w tygodniu mamy go jeść, skoro ma tak mało kalorii:P codziennie na drugie śniadanie też nas nie utuczy:P

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie mam stewi, a chciałbym zastąpić ją zwykłym cukrem to ile powinnam go użyć?

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że to coś dla mnie! Właśnie skończył się piec... nie mogę się doczekać aż spróbuję ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. jak dużo podsypywac tej mąki? chodzi o to żeby się nie kleił ? bo ja coś źle zrobiłam i wyszedł mi taki jakby zakalec..

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam
    Mam pytanie, czy zamiast stewi w płynie mozna dodać takiej suszonej?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że nie wiem :P
      Ponoć suszona ma ziołowy posmak.
      Postaram się coś dowiedzieć i dam znać ;)

      Usuń
    2. Suszone listki chyba nie będą tutaj najlepsze :P

      Usuń
    3. Ok :P dziękuję za odpowiedź. b.

      Usuń
  18. O rany, a ostatnio łazi za mną coś z deserów - koniecznie wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja nie muszę, ale lubię przygotowywać takie słodkości, które mogą jeść i osoby z bardziej restrykcyjną dietą.
    Choć ja jeszcze zamiast budyniu z paczki dałabym ten domowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mi już oczy zwariowały od samego widoku, a ślinka cieknie nie miłosiernie;p Z siostrą postanowiłyśmy założyć nowego bloga naszego kulinarnego dlatego zapraszam cię na szczyptę soli:)

    OdpowiedzUsuń
  21. a u mnie nie lubią ciast kruchych z budyniem

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy mogę użyć mąkę owsianą? zamiast mleka zwykłego mleko kokosowe?

    OdpowiedzUsuń
  23. stewia w pudrze Zielony Listek zrobi się gorzka?
    proszę o odp

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam to ciasto ze stewią w pudrze Zielony Listek, dałam dwie płaskie łyżki do budyniu. Gdy spróbowałam go jeszcze na ciepło smak był dziwny, trochę gorzki, nie smakował mi. ALE gdy całość posiedziała sobie w lodówce, ukroiłam porcję i wtedy spróbowałam wszystko było jak najbardziej ok, żadnego gorzkiego posmaku (czyżby zależał od temperatury?), ciasto było pyszne!;) A tak wyglądała całość: http://nakladajcieszalate.blogspot.com/2013/09/dietetyczna-budyniowa-tarta-z-bonusem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, bo ja mam też takie wrażenie, że jak piekę coś ze stewią to nadaje ona taki gorzki posmak, którego nie potrafię się pozbyć. Chodzi nawet bardziej o samo ciasto, a nie budyń. Nie wiem jak tego uniknąć...?

      Usuń
  25. A mi wyszlo kompletnie nieslodkie... Rodzina nie chciala tknac :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń słodzimy do smaku, a ciasto tylko symbolicznie. Nie wiem czemu więc było kompletnie niesłodkie. Posłodziłaś budyń?

      Usuń
  26. Bardzo ciekawy przepis;) a co można dodać zamiast stawi ? można użyć zwykłego cukru?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykły cukier to śmierć, a dietetyczny budyniowiec jest pyszny i zdrowy. :)

      Usuń
    2. No, może nie śmierć;)
      Chodzi głównie o to, że zwykły, biały cukier stwarza idealne środowisko do rozwoju grzybów oraz nie ma żadnych wartości odżywczych przy jednoczesnej wysokiej wartości energetycznej.
      Zamiast stewi polecam ksylitol, który jest zdrowym cukrem - bogatym w wartości odżywcze oraz mający niższą wartość energetyczną.

      Usuń
  27. A czy stewia w tabletkach będzie tutaj w porządku? Jeśli tak - ile mniej więcej należy jej dodać? (Stewia również firmy "Zielony listek").

    OdpowiedzUsuń
  28. a czy zamiast stewii mogę dać miód?

    OdpowiedzUsuń
  29. A gdzie przepis na to smakowicie wyglądające ciasto??
    Renata J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam twiię w płynie ile jej użyć?
      Renata J

      Usuń
    2. I nikt nie podał przepisu na to ciasto??
      Renata

      Usuń
    3. ile mąki użyć do 3 żółtek, i czy żadnego tłuszczu się nie używa?
      budyń z jakiej ilości mleka zrobić i ile paczek budyniu zużyć?
      Czy muszę mieć ksiązki żeby mieć dokładny przepis?
      RenataJ

      Usuń
  30. A gdzie ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  31. Ciekawe..Tylko gdzie jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  32. Zaglądałam do kilku postów. W niektórych są przepisy a w innych nie widzę ich. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ część przepisów jest w ebookach Ani Laskowskiej

      Usuń