Dietetycznie Siostro!

10.06.2013

DLA DZIECKA zamiast paluszków juniorków :)


Poszukuję wciąz sposobu na wyeliminowanie słodkich płatków do mleka z mojego domu. Natalia nie przepada za kaszą manną, nie lubi płatków owsianych i żytnich ani na mleku, ani na soku. Zrobiłam więc kolejną granolę - prostą, bez "fruwających w środku robaczków" w postaci siemienia, słonecznika i bez przeładowania słodyczami w postaci rodzynek, żurawiny i moreli. Oczywiście nie sprawdziła się jako dodatek do mleka (ryżowego), ale poszła jako dodatek do osłodzonego stewią jogurtu...jednak najlepiej sprawdziła się jako podgryzaczek przy sobotnim oglądaniu bajek - i też dobrze :)


TRUSKAWKOWA GRANOLA Z CZEKOLADĄ
Składniki

  • 250g płatków owsianych
  • 40dkg truskawek
  • 5ml stewii (opcjonalnie - dla tych co uwielbiają słodkie)
  • 6 kostek gorzkiej czekolady


Przygotowanie

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy (jest takie słowo? :) ), a następnie blenderujemy na mus. Mus możemy dosłodzić i mieszamy w nim płatki. Wykładamy je teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, co parę centymetrów robiąc przerwy w masie. Wstawiamy do nagrzanego na 180* piekarnika na 20-25 minut. W trakcie pieczenia musimy przemieszać płatki. Robimy to plastikową szpatułką, zdzierając przyklejone płatki do papieru. Kolejny raz już się nie przykleją. Możemy przemieszać raz jeszcze. Gdy płatki już będą chrupiące i suche mieszamy je na blasze z pokrojoną czekoladą i trzymamy w piekarniku jeszcze 10 minut. Całość studzimy i przekładamy do szklanego pojemniczka, który trzymamy w lodówce.


Granola stała się rewelacyjnym podjadaczkiem podczas oglądania bajek - w sumie lepsze to od paluszków czy popcornu, a sposób na zastępstwo płatków kukurydzianych jeszcze odkryję. A może mi coś podpowiecie?

SMACZNEGO SIOSTRY!

14 komentarzy:

  1. mniaaam brzmi pysznie! koniecznie muszę to zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, jak już dodamy czekoladę - to czekamy 10 minut z włączonym czy wyłączonym piekarnikiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z włączonym. Na koniec raz jeszcze przemieszać. Czekolada się rozpuści i oblepi płatki...mniam :)

      Usuń
  3. Dziękuję - właśnie robię - pachnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm pycha !! ja szykuję sie do zrobienia domowej granoli ;p takie wyroby najzdrowsze i najsmaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musiało smakować, bo zdjęcia świetne ! :)

    http://katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Na zdjęciach to Twoja Natalka?
    Śliczna! :))
    Do twarzy jej z truskawkami :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy ta czekolada w piekarniku nie rozpuści się i nie rozleje po blaszce zamiast przykleić się do płatków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, rozpuści się, ale mi się nic nie "rozlało". Przemieszałam i oblepiło płatki :) Wyszło git

      Usuń
  8. Może płatki gryczane lub ryżowe? A jako zastępstwo miseczkowych śniadań również kasza jaglana...
    A może by znaleźć sposób na domowe płatki kukurydziane?

    OdpowiedzUsuń
  9. napewno pyszne :) jakim aparatem robisz zdjęcia? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nadaja sie mrozone truskawki?
    jesli nie to czym je mozna zastapic ?:D

    OdpowiedzUsuń