Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

19.04.2013

PASTA ZAMIAST MASŁA szybko, prosto, zdrowo


O zaletach ciecierzycy nie trzeba Wam już pisać, bo wiem, że wszystko wiecie. To same dobra roślinnego białka i złożonych, bardzo wartościowych węglowodanów. Tradycyjnie z ciecierzycy przygotowuje się pasty, np. hummus. Stąd pomysł na szybkie smarowidło do placka, chleba czy naleśnika - pasta z ciecierzycy. Prosta, szybka i bardzo zdrowa!

POMIDOROWY HUMMUS LIGHT
Składniki


  • 200g ciecierzycy już gotowej do jedzenia, u mnie ze słoika
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 100g jogurtu naturalnego gęstego, u mnie 2% tłuszczu
  • Szczypta chilli


Przygotowanie

Ciecierzycę mielimy lub blenderujemy i mieszamy z resztą składników. GOTOWE




hm...to chyba nie może być szybciej i zdrowiej, co? :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

9 komentarzy:

  1. Mniam mniammmm :))

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że znalazłam ten przepis bo mam zamiar zrobić coś takiego na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem mega fanką strączkowych więc pastę bym porwała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż mi ślinka pociekła po brodzie...

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, bardzo często zastępuję masło smarowidłami. super!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciecierzyca jest lepsza od fasoli jesli chodzi o dietę czy mniej więcej tak samo? szukam przepisów na pasty do kanapek i nie wiem właśnie z czego lepiej je robić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola i ciecierzyca to warzywa strączkowe bogate w węglowodany złożone. Dostarczają dużo energii przy zasadniczo całkowitym spaleniu przez organizm. Zwierają również dużo białka roślinnego, dlatego jedząc niewiele mięsa lub nie jedząc go wcale stanowią zamiennik.
      Według mnie różnica polega w smaku. Mam też wrażenie, że fasola jest bardziej sucha.
      Polecam pasty z jednego i drugiego :) a także z sera białego.

      Usuń