O zaletach ciecierzycy nie trzeba Wam już pisać, bo wiem, że wszystko wiecie. To same dobra roślinnego białka i złożonych, bardzo wartościowych węglowodanów. Tradycyjnie z ciecierzycy przygotowuje się pasty, np. hummus. Stąd pomysł na szybkie smarowidło do placka, chleba czy naleśnika - pasta z ciecierzycy. Prosta, szybka i bardzo zdrowa!
POMIDOROWY HUMMUS LIGHT
Składniki
- 200g ciecierzycy już gotowej do jedzenia, u mnie ze słoika
- 50g koncentratu pomidorowego
- 100g jogurtu naturalnego gęstego, u mnie 2% tłuszczu
- Szczypta chilli
Przygotowanie
Ciecierzycę mielimy lub blenderujemy i mieszamy z resztą składników. GOTOWE
hm...to chyba nie może być szybciej i zdrowiej, co? :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Mniam mniammmm :))
OdpowiedzUsuńszybkie, proste i pyszne ;D
OdpowiedzUsuńfajnie, że znalazłam ten przepis bo mam zamiar zrobić coś takiego na weekend:)
OdpowiedzUsuńjestem mega fanką strączkowych więc pastę bym porwała :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła po brodzie...
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo często zastępuję masło smarowidłami. super!
OdpowiedzUsuńciecierzyca jest lepsza od fasoli jesli chodzi o dietę czy mniej więcej tak samo? szukam przepisów na pasty do kanapek i nie wiem właśnie z czego lepiej je robić.
OdpowiedzUsuńFasola i ciecierzyca to warzywa strączkowe bogate w węglowodany złożone. Dostarczają dużo energii przy zasadniczo całkowitym spaleniu przez organizm. Zwierają również dużo białka roślinnego, dlatego jedząc niewiele mięsa lub nie jedząc go wcale stanowią zamiennik.
UsuńWedług mnie różnica polega w smaku. Mam też wrażenie, że fasola jest bardziej sucha.
Polecam pasty z jednego i drugiego :) a także z sera białego.
Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń