Dietetycznie Siostro!

27.01.2013

WSKOCZYŁO z ROSOŁU do PIEROGA


Składniki
na 45 pierogów
  • 250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania
  • 150ml wody
  • Sól
Farsz
  • 300g mięsa drobiowego z rosołu 
  • 150g warzyw z rosołu, bez marchewki
  • Sól, pieprz ziołowy, ostra papryka

Przygotowanie

Mąkę sypiemy do miski, solimy, mieszamy i dolewamy do niej powoli ciepłą wodę. Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy ciasto w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Mięso i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, przyprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym mąką i posypujemy również mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia.




Kolejny pomysł na mięso i warzywa z rosołu. Całe gotowanie trwa około półtorej godziny, ale opłaca się! Pierogi są pyszne a część można zamrozić na później i trzymać nawet 3 miesiące!
Te delikatne pierożki podawałam ostatnio z podsmażoną cebulką i ktoś powiedział....Palce lizać! ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!

12 komentarzy:

  1. Co prawda zawsze wyjadam warzywa z rosołu, ale tak mi się ten przepis podoba,że chyba następnym razem wykorzystam do pierożków. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na sam tytul sie usmiechnelam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aktualnie marzę o takim jednym pierożku! ;)
    ekstra! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie wcinam zalane rosołkiem :) Pyyychaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie przepadam za mięsem z rosołu, ale np. gotowana ryba z warzywami w środku też byłaby całkiem spoko, co nie?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś walczę z tymi pierogami zobaczymy jak będą smakować. Możesz podać ile pierogów wchodzi na jedną porcję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15g to jeden pierożek i ma 26 kalorii

      Usuń
  8. Własnie zjadłam pyszne tylko za słabo doprawiłam farsz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie gotuje mięso w rosołku i robię pierogi będą pyszne mam nadzieje

    OdpowiedzUsuń