Składniki
na ciasto na 55 pierogów
- Kubek mąki żytniej plus pół kubka awaryjnie i do podsypywania
- Kubek mąki pszennej pełnoziarnistej
- Kubek ciepłej wody
- Łyżka oliwy z oliwek
Farsz
- Główka białek kapusty ok. kilogramowa
- 4 cebule
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-3 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
- 350g grzybów podgrzybków, waga po rozmrożeniu. Grzyby przed mrożeniem były przegotowane i pokrojone w ćwiartki.
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąba i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Kapusta musi być tak miękka aby jej najtwardsze części dały się rozgniatać w palcach. Kapustę studzimy i ostudzoną rwiemy i w garściach gnieciemy. TUTAJ robiłam to bardzo podobnie.
Na patelni z oliwą podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Po kilku minutach dorzucamy do niej kapustę. Przesmażamy całość, dodajemy pieprzu, mieszamy. Gdy wszystko jest dobrze przesmażone a zajmuje to około 15 minut, dodajemy grzyby. I przesmażamy jeszcze 5-10 minut.
Mąkę mieszamy w misce i zalewamy wodą ugniatając ciasto. Wodę wlewamy czujnie, aby ciasto nie było zbyt klejące. Gdy jest zbyt klejące dodajemy troszkę mąki - 2-3 łyżki. Jeśli nadal jest klejące smarujemy ręce łyżką oliwy i zagniatamy ciasto tłustymi rękami. Dobrze wygniecione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem wyjmujemy, wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy na lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Możemy mrozić na około 2-3 miesiące.
Te pierogi powstały ponieważ uwielbiam zasmażaną kapustę i pierogi. Nie przepadam za to, za farszem z kiszonej kapusty. Efekt dla mnie jest wspaniały, choć następnym razem pierogi zrobię większe - tak abym mogła do nich włożyć trochę więcej farszu.
Mam nadzieję, że spodoba Wam się ta opcja pierogów z kapustą i grzybami.
Na zbliżające się Święta zamroziłam 30 sztuk :)
SMACZNEGO SIOSTRY!
Wyglądają pysznie, a w dodatku zdrowsze od tradycyjnych, mniam!
OdpowiedzUsuńI to będą moje pierwsze w życiu pierogi, postanowione ;)
OdpowiedzUsuńHA! Do dzieła więc i trzymam kciuki ;)
Usuńsmakowity farsz, u mnie na wigilie tez beda w tym roku goscily pierozki pelnoziarniste. wcale nie sa gorsze w smaku, a za to duzo zdrowsze :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pierogi ;)!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, pierogi trochę inaczej;)
OdpowiedzUsuńRównież nie przepadam szczególnie za tym typem farszu, więc ciekawa jestm jak by mi zasmakowała taka wersja ;)
OdpowiedzUsuńa wyjdą z samej mąki żytniej?
OdpowiedzUsuń