Zdrowie i równowaga zaczyna się na talerzu

07.12.2012

Trochę INACZEJ o PIEROGACH Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI


Składniki
na ciasto na 55 pierogów

  • Kubek mąki żytniej plus pół kubka awaryjnie i do podsypywania
  • Kubek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • Kubek ciepłej wody
  • Łyżka oliwy z oliwek

Farsz

  • Główka białek kapusty ok. kilogramowa
  • 4 cebule
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-3 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
  • 350g grzybów podgrzybków, waga po rozmrożeniu. Grzyby przed mrożeniem były przegotowane i pokrojone w ćwiartki.
  • 4 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie

Kapustę kroimy na ćwiartki, wycinamy głąba i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Kapusta musi być tak miękka aby jej najtwardsze części dały się rozgniatać w palcach. Kapustę studzimy i ostudzoną rwiemy i w garściach gnieciemy. TUTAJ robiłam to bardzo podobnie.
Na patelni z oliwą podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Po kilku minutach dorzucamy do niej kapustę. Przesmażamy całość, dodajemy pieprzu, mieszamy. Gdy wszystko jest dobrze przesmażone a zajmuje to około 15 minut, dodajemy grzyby. I przesmażamy jeszcze 5-10 minut.

Mąkę mieszamy w misce i zalewamy wodą ugniatając ciasto. Wodę wlewamy czujnie, aby ciasto nie było zbyt klejące. Gdy jest zbyt klejące dodajemy troszkę mąki - 2-3 łyżki. Jeśli nadal jest klejące smarujemy ręce łyżką oliwy i zagniatamy ciasto tłustymi rękami. Dobrze wygniecione ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Potem wyjmujemy, wałkujemy, wycinamy krążki i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy na lekko osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Możemy mrozić na około 2-3 miesiące.



Te pierogi powstały ponieważ uwielbiam zasmażaną kapustę i pierogi. Nie przepadam za to, za farszem z kiszonej kapusty. Efekt dla mnie jest wspaniały, choć następnym razem pierogi zrobię większe - tak abym mogła do nich włożyć trochę więcej farszu.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się ta opcja pierogów z kapustą i grzybami. 
Na zbliżające się Święta zamroziłam 30 sztuk :)

SMACZNEGO SIOSTRY!

8 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, a w dodatku zdrowsze od tradycyjnych, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. I to będą moje pierwsze w życiu pierogi, postanowione ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. HA! Do dzieła więc i trzymam kciuki ;)

      Usuń
  3. smakowity farsz, u mnie na wigilie tez beda w tym roku goscily pierozki pelnoziarniste. wcale nie sa gorsze w smaku, a za to duzo zdrowsze :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł, pierogi trochę inaczej;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również nie przepadam szczególnie za tym typem farszu, więc ciekawa jestm jak by mi zasmakowała taka wersja ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. a wyjdą z samej mąki żytniej?

    OdpowiedzUsuń