Składniki
na 20 pizzetek
- 400g mąki pełnoziarnistej
- 250ml mleka 1,5% krowie
- 7g suchych drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek u mnie z pomidorów z oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru pudru u mnie z brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- Puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Słoiczek czarnych oliwek
- 20 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie
Mleko grzejemy i do ciepłego wsypujemy drożdże, łyżkę mąki, cukier puder i szczyptę soli. Mieszamy aż do rozpuszczenia się wszystkich składników i odstawiamy na bok. Naczynie powinno być przynajmniej pół litrowe, bo zaczyn będzie się pienił. Gdy zaczyn wyrośnie - trwa to od 5 do 15 minut, dodajemy go do mąki. Dokładamy resztę soli i oliwę z oliwek. Mieszamy ciasto widelcem a następnie lekko ugniatamy ręką na w miarę gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Do garnuszka przekładamy pomidory z puszki, dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu do czasu uzyskania pasty. Oliwki i pomidorki kroimy w plasterki.
Gdy ciasto wyrosło, urywamy od całości po kawałki, rolujemy w kulki i ręką rozpłaszczamy te kulki a następnie, już na papierze do pieczenia na blaszce, układamy krążki. Małe pizzetki ugniatamy palcami tak, aby brzeg był wyraźnie wyżej od środka pizzy. Na pizzetki nakładamy pomidorową pastę i ingrediencje. Pieczemy 10 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku.
Ciasto wyszło niezwykle mięciutkie i nie wiem czy to zasługa dobrze spienionego zaczynu czy tego rośnięcia dwugodzinnego - tak czy siak - pychota! Zdecydowanie polecam zagnieść ciasto na 2 godziny przed pieczeniem, bo tak puszystej pizzy dawno nie jadłam ;)
SMACZNEGO SIOSTRY!
A to akurat ulubione danie Leny, sama smaruje pizzetki sosem pomidorowym i układa buźki z warzyw sera i wędliny. No i czas okropną białą mąkę zastąpić mąką z pp.
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAMY!
O matko, jak ja uwielbiam takie rzeczy! A w szczególności pomidory - pod każdą postacią. Koniecznie muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńa ja wlasnie dzisiaj mialam straszna ochote na pizze, fajny pomysl :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :) Idealna alternatywa dla pizzomaniaków!
OdpowiedzUsuńno pieknie ;)
OdpowiedzUsuńchyba jutro będą moją kolacją :)) wygladaja przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhm...na kolację nie przeginałabym z węglowodanami ;) Może upiecz wieczorem, zjedz jedną i kilka zabierz na lunch! :)
UsuńMhm zrobiłabym na kolację, ale znając życie to dwóch godzin w lodówce nie wytrzyma...bo Mężuś będzie chodził i się pytał "długo jeszcze?" :)
OdpowiedzUsuńBroń Boże w lodówce!!! :D Chyba Ci się pokićkało :P Odstawiamy w ciepłe miejsce oczywiście :)
Usuńuwielbiam, uwielbiam! cudowne na kolację.
OdpowiedzUsuńCześć,
OdpowiedzUsuńCzy do zaczynu konieczne jest użycie mleka krowiego? Czy można zastapić je innym ?
Pozdrawiam,
Monika
myślę, że nie jest konieczne, jednak jest konieczne aby było trochę tłuste. Moje mleko to było UHT 1,5% więc w zasadzie taka woda z dodatkiem tłuszczu. Spróbój, jeśli zaczyn nie będzie się pienił i rósł...ciasto nie będzie puszyste i trzeba będzie zmienić koncepcję :)
UsuńWyśmienicie! Bardzo pomysłowe przepisy! ; )
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marta
Upiekłam z tego przepisu 2 duże pizze :) Może nie były jakieś super puszyste (dzień wcześniej Luby robił pizzę, która była mega puszysta, ale z białej mąki, w porównaniu do niej ta jest prawie twarda niestety), ale dużo smaczniejsze niż się tego spodziewałam :) Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Daria
http://redandpale.blox.pl/2013/02/Pelnoziarnista-pizza.html
A co jeżeli zaczyn nie wyrósł i się zbytnio nie pieni?
OdpowiedzUsuńMoże za mało drożdży, ale dałam tyle ile w przepisie.
OdpowiedzUsuńAla, Zaczyn musi być robiony w ciepłym mleku/wodzie, ale nie w gorącym. Może drożdże Ci padły pod wpływem temperatury?
UsuńBardzo smaczne, bardzo zdrowe :D
OdpowiedzUsuńCzasami coś takiego robię w domu, ale w nieco większych rozmiarów.
dlaczego wszystko co ma mąkę jest pod rubryczką "bez mąki"?
OdpowiedzUsuń