Składniki
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
- 2 jajka
- 1 łyżka serka naturalnego, u mnie "Figura 5% tłuszczu"
- 1-3 łyżki mleka krowiego, u mnie 1.5% tłuszczu
- 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
czyli to co w chacie znalazłam
- Mała zielona cukinia
- Cebula
- Mała, młoda marchewka
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Kilka plasterków mozarelli
- Ogórek kiszony
- Serek naturalny "Figura 5% tłuszczu"
Składniki na omlet mieszamy dokładnie na końcu dolewając mleko w zależności od tego ile będzie potrzeba. Konsystencja ma być gęstsza od naleśnikowej. Wlewamy na rozgrzaną patelnię - rozprowadzamy. Na niewielkim ogniu podsmażamy z jednej strony. Potem przerzucamy na drugą stronę i czekamy aż się zarumieni.
Farsz przygotowałam na tej samej patelni. Wrzuciłam pokrojoną cebulę, obraną i pokrojoną w plasterki cukinię i cieniutko pokrojoną w plasterki marchewkę i czekałam aż cebula się złamie i nie będzie surowa, choć nie zarumieniła się szczególnie. Dodałam koncentrat i wymieszałam dokładnie.
Podałam z mozarellą i ogórkiem kiszonym. Można zjeść składając na pół z farszem w środku lub w wersji dla bardzo głodnych - nakładając farsz na całą powierzchnię omleta.
Śniadanie typu full wypas a do tego ostateczne sprzątanie lodówki.
Niemniej omlet udał się pierwsza klasa!
SMACZNEGO SIOSTRY!
Fajnie odcisnęła się faktura patelni na omlecie :-)
OdpowiedzUsuńbardzo by mi smakował taki obiad!
OdpowiedzUsuńMniam, muszę kiedyś zrobić takiego omleta z otrębami ;)
OdpowiedzUsuńświetnie! Muszę zacząć robić omlety :)))) bo to szybkie i pyszne z tego co widzę
OdpowiedzUsuńfajny nawet na obiad ;D
OdpowiedzUsuńwidze, że będę tu często zaglądac, wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńjeden omlet ma 22o kcal?
OdpowiedzUsuńJeden omlet ma 495 kalorii
Usuńto sporo kcal, lepiej zrobić zwykły omlet na tych dwóch jajkach
OdpowiedzUsuń