Dietetycznie Siostro!

03.08.2012

OMLET BEZ MĄKI w stylu "Czym chata bogata!"



Składniki
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki mleka odtłuszczonego w proszku
  • 2 jajka
  • 1 łyżka serka naturalnego, u mnie "Figura 5% tłuszczu"
  • 1-3 łyżki mleka krowiego, u mnie 1.5% tłuszczu
  • 1- 2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz "Czym chata bogata"
czyli to co w chacie znalazłam
  • Mała zielona cukinia
  • Cebula
  • Mała, młoda marchewka
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Kilka plasterków mozarelli
  • Ogórek kiszony
  • Serek naturalny "Figura 5% tłuszczu"
Przygotowanie


Składniki na omlet mieszamy dokładnie na końcu dolewając mleko w zależności od tego ile będzie potrzeba. Konsystencja ma być gęstsza od naleśnikowej. Wlewamy na rozgrzaną patelnię - rozprowadzamy. Na niewielkim ogniu podsmażamy z jednej strony. Potem przerzucamy na drugą stronę i czekamy aż się zarumieni.




Farsz przygotowałam na tej samej patelni. Wrzuciłam pokrojoną cebulę, obraną i pokrojoną w plasterki cukinię i cieniutko pokrojoną w plasterki marchewkę i czekałam aż cebula się złamie i nie będzie surowa, choć nie zarumieniła się szczególnie. Dodałam koncentrat i wymieszałam dokładnie. 




Podałam z mozarellą i ogórkiem kiszonym. Można zjeść składając na pół z farszem w środku lub w wersji dla bardzo głodnych - nakładając farsz na całą powierzchnię omleta.


Śniadanie typu full wypas a do tego ostateczne sprzątanie lodówki. 
Niemniej omlet udał się pierwsza klasa!

SMACZNEGO SIOSTRY!

9 komentarzy:

  1. Fajnie odcisnęła się faktura patelni na omlecie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo by mi smakował taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, muszę kiedyś zrobić takiego omleta z otrębami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie! Muszę zacząć robić omlety :)))) bo to szybkie i pyszne z tego co widzę

    OdpowiedzUsuń
  5. widze, że będę tu często zaglądac, wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeden omlet ma 22o kcal?

    OdpowiedzUsuń
  7. to sporo kcal, lepiej zrobić zwykły omlet na tych dwóch jajkach

    OdpowiedzUsuń